2024.03.28, Csütörtök

Így csatlakozott a korrupcióellenes világnaphoz Magyarország

pestpilis.hu, mti

2018.12.11. 16:06

Egy hét éve indult együttműködésben immár nyolc fő állami szerv vesz részt a tisztább közélet megteremtésében.

Hirdetés

A Közbeszerzési Hatóság szervezésében az Országházban értékelték korrupcióellenes tevékenységük elmúlt évét a magyar állam legfőbb szervei. Az esemény a korrupció elleni küzdelem december 9-i világnapjához kapcsolódott, egyben egy hétéves évfordulót is jelentett. 2011-ben jött létre ugyanis egy közös nyilatkozat a korrupció elleni fellépésről

  • a Legfelsőbb Bíróság, az Állami Számvevőszék, az Igazságügyi Minisztérium és a Legfőbb Ügyészség között,
  • amihez később az Országos Bírósági Hivatal, a Belügyminisztérium, a Közbeszerzési Hatóság és a Magyar Nemzeti Bank is csatlakozott.

A Parlamentben megtartott mostani évfordulón a részt vevő állami szervek közösen értékelték az elmúlt év korrupcióellenes tevékenységét. A különböző szervezetek vezetői a saját működésük fejlesztésein keresztül mutatták be a kitűzött célok teljesülését. A különböző felszólalások ugyanakkor egyöntetűen hangsúlyozták az intézmények közötti együttműködés és információáramlás fontosságát.

A képre kattintva galéria nyílik

Rigó Csaba, a Közbeszerzési Hatóság elnöke az eseményen tartott beszámolójában kiemelte a Közbeszerzési Döntőbizottság tevékenységét, mely következetes bírságolási gyakorlatot tart fenn.

Hozzátette, a Közbeszerzési Hatóság Európában is egyedülálló módon a közbeszerzési hirdetmények jogszerűsége mellett, a megkötött szerződések teljesítését és azok módosítását is ellenőrzi, amennyiben erre vonatkozóan jogorvoslati kezdeményezés érkezik. „A szerződésellenőrzési tevékenységünk hatékonyságát jelzi, hogy az annak eredményeként kiszabott bírságok a Közbeszerzési Döntőbizottság által kiszabott teljes bírság volumen meghatározó hányadát teszik ki” – fogalmazott az elnök.

A Közbeszerzési Hatóság másik fő célja a nem nyilvánosan, azaz a hirdetmény nélkül induló tárgyalásos eljárások számának jelentős visszaszorítása, a verseny elősegítése. A szigorú ellenőrzési tevékenységnek köszönhetően az előző évekhez képest számottevően csökkent a nem nyilvános eljárások aránya.

2014-ben 3626; 2015-ben 3003; 2016-ban 870; 2017-ben 482; 2018. 48. hetéig 287 volt ezen eljárások száma.

Beszámolójából az is kiderült, hogy a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások aránya 2018-ban 5,17%-ra csökkent a 2014-es 12,5%-ról.

A Közbeszerzési Hatóságnak egy további hangsúlyos tevékenysége a kommunikációs csatornáinak a megújítása, melyekről Rigó Csaba korábban részletesen beszámolt a Magyar Építőknek adott interjúban. Ezekkel az eszközökkel az intézmény nemcsak a piaci szereplők hatékonyabb működését célozza meg, hanem a sajtón keresztül a közbeszerzések objektív megítélését is.

Galéria

OrszágosközbeszerzéskorrupcióKözbeszerzési Hatóság