2021.11.28, Vasárnap
Jelentős fejlesztést kapott az Onkológiai Intézet
Illusztráció - 24.hu

Jelentős fejlesztést kapott az Onkológiai Intézet

mti

2019.06.13. 15:16

A 12. kerületben található egészségügyi központban összesen 70 millió forintból szereltek fel két új orvosi gépet.

Hirdetés

Két fontos egészségügyi eszközt szereltek fel az Országos Onkológiai Intézetben (OOI), Budapesten. Az OOI saját keretből vásárolt egy 32 millió forint értékű, nőgyógyászati daganatok műtéti kezelésében használatos laparoszkópos tornyot, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ pedig egy új lézersebészeti berendezést vásárolt az intézetnek 35 millió forintért.

Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere, az intézet korábbi főigazgatója az átadáson úgy fogalmazott, hogy az országos intézet megfelelő műszerezettsége a magyar onkológia számára létkérdés. Felidézte, hogy az intézetben 1981-ben - Európában harmadikként - már használtak lézert a gégerákos műtéteknél.

Oberna Ferenc, a fej-nyak sebészeti osztály vezető főorvosa bemutatta a lézersebészeti eszközt. Kifejtette: a széndioxid lézerrel a bőrfelszínen, az orrüregben, szájüregben, a gégében és a fülben milliméter pontosságú vágásokat, szövetégetéseket lehet elvégezni

Novák Zoltán, a nőgyógyászati onkológiai osztály helyettes vezetője a laparoszkópról elmondta, az eszköz a minimál invazív műtéti technikán túl funkcionális képalkotásra is képes, a fluoreszkáló festékanyag befecskendezésével már a korai stádiumú elváltozásokat is képes kimutatni.

OrszágosegészségügyHegyvidék