2024.03.29, Péntek
Öt év múlva teljesen megújul a Liszt Ferenc repülőtér
Grafikák: airportal.hu

Öt év múlva teljesen megújul a Liszt Ferenc repülőtér

airportal.hu, magyarepitok.hu

2019.01.15. 09:56

Ugyan a végleges formatervek még nem látszanak, de a repülőtér vasútállomásának helyszíne és a hármas terminál tervezett alakja is kivehető a nyilvánosságra hozott grafikákon.

Hirdetés

Miután néhány nappal ezelőtt újabb információkat közölt a Liszt Ferenc repülőtér fejlesztéséről az üzemeltető Budapest Airport vezérigazgatója, most elérhetővé váltak a fejlesztések helyét bemutató előzetes tervek is. Az Budapest Airport belső lapjában megjelent képet az airportal.hu hozta nyilvánosságra. A társaság a lapnak megerősítette, hogy valóban ők készítették a grafikát, illetve egy másik változatát is a elérhetővé tették.

 

 

A 2A terminál is átalakul a tervek szerint

A következő őt év alatt lezajló 225 milliárd forintos fejlesztéssorozat legfontosabb elemeként megépül a hármas terminál, melyet az átalakuló 2A terminál mellett adnak át. A végleges formatervek még nem látszanak, az azonban kivehető hogy az új létesítményben várhatóan egymással párhuzamos két új móló épül dupla gurulóúttal: ez a kialakítás lehetővé teszi, hogy mindkét oldalt egyszerre lehessen használni.

Az airportal.hu értesülései szerint ebben az épületben helyezik majd el a 2A terminálból átköltöző utasbiztonsági ellenőrzőterületet és az utasfelvételi csarnokot is. A megújuló 2A-oldalon a tervek szerint kibővítik a SkyCourt mellett található épületet és a most használt könnyűszerkezetes kiszolgálóépület helyét egy új, a 2B termináléhoz hasonló móló veszi át.

 

Légfolyosókkal köthetik a repülőtérhez az új vasútállomást

A repülőtér vasútállomását nem a jelenleg is épülő, KÉSZ Zrt. által kivitelezett hatszintes parkolóház alatt, hanem a hosszútávú parkoló mellett kerülhet kialakításra. A tervek szerint a közlekedési csomópont közvetlen – vélhetően függőfolyosós – kapcsolatot kap a 2B és az új terminál irányába.

 

A parkolóház látványterve (mti)

 

Jelenleg is fejelsztik a repülőteret

 

A Cargo City logisztikai csarnok makettje (Bernát Benjámin/magyarepitok.hu)

A Liszt Ferenc Repülőtéren nemrég adtak át több projektet, illetve kezdtek bele újakba: a parkolóház mellett szintén a KÉSZ kivitelezésével bővítik a rakodóvágányok infrastruktúráját, illetve 20 ezer négyzetméteres logisztikai csarnokot alakít ki a Merkbau Kft. Ugyancsak a logisztikai kapacitás bővítésére szolgál az Airport City big-box épülete is, melyet a Weinberg 93 Építő Kft. adott át novemberben.

 

A Weinberg által kivitelezett épület (Nagy Mihály/magyarepitok.hu)
Liszt Ferenc repülőtérHelyiBudapestközlekedésfejlesztésMerkbau Építőipari és Kereskedelmi Kft.KÉSZ Zrt.Weinberg 93 Építő Kft.Ferihegy