2024.04.19, Péntek
Ezt a hírt már nagyon sokan várták: végre jön az eső

Ezt a hírt már nagyon sokan várták: végre jön az eső

magro.hu

2020.05.26. 17:15

A hosszú hónapok óta tartó aszály némileg enyhül a hét második felében.

Hirdetés

A hétfői zivataros nap után még kedden is sokfelé több-kevesebb csapadék, majd szerdán és csütörtökön átmenetileg csökken a záporok valószínűsége. A jelenlegi számítások szerint a hét második felében ismét nő a csapadékhajlam - írja a magro.hu.

A heti összeg területi átlagban 5-15 mm között várható, de a záporos, zivataros jelleg miatt ebben nagy különbségek alakulhatnak ki. Megint lesz, ahol csak minimális esik, máshol pedig akár 30 mm-t meghaladó mennyiség is elképzelhető

 – derül ki az OMSZ aktuális előrejelzéséből.


Ez most a helyzet

Az agrárlap elemzése szerint a talajok felszín közeli része a legtöbb helyen átnedvesedett, ahol több esett, ott sárossá is vált. A felső 20 cm nedvességtartalma is javult az egy héttel ezelőttihez képest, de még így is nagy területen, az ország közel felén 40 százalék alatti.

Hasonló a helyzet a felső fél méteres réteggel is, ahol továbbra is kritikusan száraz, vagyis a növények számára hasznosítható víztartalom kevesebb, mint 40 százalékát tartalmazza a talaj a Dunántúl északi és keleti tájain és az Alföld jelentős területein is. A fél méternél mélyebb rétegekben az őszi-téli tartalékoknak köszönhetően még kicsivel jobb a helyzet, de folyamatos a nedvesség-vesztés.

Országosmezőgazdaságidőjárás