2021.01.21, Csütörtök

Hirdetés

Június 10-én ünnepeljük a Nemzetközi Jegestea Napot

Június 10-én ünnepeljük a Nemzetközi Jegestea Napot

2020.06.10. 15:28

A nyárhoz hozzátartozik a finom, gyümölcsös, hűs jegestea. Nem meglepő, hogy a legmelegebb évszak elején saját ünnepnapot is kapott ez a közkedvelt szénsavmentes üdítő. A világ egyik legkedveltebb italából hazánkban is fejenként több mint 10 litert fogyasztunk évente.

Hirdetés

A jegesteát egy 100 évvel ezelőtti véletlennek köszönhetjük. Történt ugyanis, hogy 1904-ben St. Louis-ban rendezték a Világkiállítást, és ott az angolok szerették volna az amerikaiak körében népszerűsíteni kedvenc italukat, a fekete teát. Azonban rendkívüli hőség volt a kiállítás ideje alatt, és senki nem akarta még ingyen sem inni a forró teát. Egy brit teakereskedőnek, Richard Blechynden-nek azonban az az ötlete támadt, hogy jégdarabokkal lehűtve kínálja Iced Tea néven az italt, mely a világkiállítás egyik legnagyobb sikere lett.

Sokáig azonban a jegestea amerikai ital maradt, csak a XX. század végén robbant be a világ más tájaira, de azóta szinte minden országban megkedvelték, jelenleg évente a teljes jegestea piac 10%-kal nő. Az elmúlt 30 évben Európában is folyamatosan növekszik a jegestea fogyasztás, Magyarországon jelenleg fejenként több mint 10 litert iszunk belőle évente. Az ital szülőhazájában, az Egyesült Államokban elfogyasztott tea 80%-a jegestea.

Elkészítése a hagyományos fekete tea, cukor és citrom változattól sokat fejlődött, a klasszikus mellett számos ízben és változatban kapható.

 

Mit is ünneplünk a Nemzetközi Jegestea Napon, június 10-én?

a) a jegestea egy egészséges alternatíva az üdítők között.

b) frissít, különösen nyáron vagy fárasztó munka, edzés után előnyös, jobban üdít, mint a szénsavas italok.

c) bármelyik teafajta kedvelői megtalálhatják a kedvencüket, hiszen fekete, zöld, fehér vagy rooibos teából készült jegesteát is lehet találni a polcokon.

d) a tea kesernyésségét gyümölcsök ellensúlyozzák, a jó minőségű termékekben 1% valódi gyümölcskoncentrátum teremti meg az ízharmóniát.

e) édesíteni a gyümölcsök mellett lehet fruktózzal, sztíviával, így akár nagyon alacsony kalóriatartalmú jegesteákkal is felfrissíthetjük magunkat egy tikkasztó nyári napon.

Országosjegestea