2024.03.28, Csütörtök
Sokszínű programkínálattal várják az érdeklődőket a hazai botanikus kertek és arborétumok
Illusztráció: unsplash.com

Sokszínű programkínálattal várják az érdeklődőket a hazai botanikus kertek és arborétumok

MTI

2022.03.11. 12:00

Sokszínű programkínálattal várják az érdeklődőket a hazai botanikus kertek és arborétumok az idei évben, melyek számos jeles napon nyújtanak tematikus programokat: a Föld Napján 17, a Madarak és Fák Napján 22, a Kutatók Éjszakáján 14 intézmény várja külön programokkal is a látogatókat - hangzott el a Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége (MABOSZ) csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Hirdetés

Zsigmond Vince, a szövetség elnöke emlékeztetett: a koronavírus-járvány miatt a szabadtéri attrakciók, így a gyűjteményes kertek jelentősége felértékelődött a szabadidő eltöltésében. 2021-ben a látogatói érdeklődés a korábbiaknál jelentősebb mértékben, átlagban 20 százalékkal emelkedett - emelte ki.

A hazai gyűjteményes kertek a kertlátogatáson túl rengeteg programot kínálnak. Egyre több tagkert rendez nagy népszerűségnek örvendő egyedi ünnepségeket, mint például a Sakura Ünnep az ELTE Füvészkertben, a Szorgos Hangyák Napja a Szarvasi Arborétumban, a Kertművészeti Napok Fehérvárcsurgón, a Lótusz Napok a Szegedi Füvészkertben, a Földi Javak Asztalunkon és a Kert a köbön a Nemzeti Botanikus Kertben, Vácrátóton, vagy a Tobozszüret a Folly Arborétumban, Badacsonyörsön. Nagyon népszerűek a Szentjánosbogár séták is - tette hozzá.

"A Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége 2022-ben ünnepli fennállásának 30. évfordulóját, de több tagkert is jubilál. Az ELTE Füvészkert 250 éves fennállását ünnepli, 100 éves a Jeli Arborétum, a Soproni Egyetem Élőnövény-gyűjteménye és a Szegedi Füvészkert, a Vácrátóton működő Nemzeti Botanikus Kert pedig 70 éves"

- mondta Zsigmond Vince.

2022 májusában Budapest ad otthont a EuroGard IX. kongresszusnak, az Európában működő 800 botanikus kert háromévente megrendezendő csúcsrendezvényének, amelyre 250-300 szakembert várnak. A kongresszus fő témái lesznek egyebek mellett a korszakos kihívásokra adott válaszok és az ökoturisztikai, valamint kulturális területen működő társintézményekkel megvalósított együttműködések, példaértékű projektek bemutatása - emlékeztetett a MABOSZ elnöke.

Elhangzott: az idei év fája, a nagylevelű hárs 23 gyűjteményes kertben figyelhető meg, az év gyógynövénye, a cickafark 26, az év vadvirága, a védett agrárkosbor májusi virágzása 6 kertben látható. Az év madara, a zöld küllő 24 gyűjteményes kertben figyelhető meg.

A MABOSZ-t 1992-ben alapították, jelenleg 50 hazai tagintézményt tömörít. A tagkertek tudományos gyűjteményeket tartanak fenn, több mint félezer védett honos növényfajt őriznek, stratégia jelentőségű génbankok, oktatási-környezeti nevelési szerepük pótolhatatlan, ökoturisztikai szerepük pedig kiemelkedő. A tagintézmények éves összes látogatószáma megközelíti a 3 millió főt.

Országosbotanikus kertFöld Napjamadarak és fák napjaKutatók Éjszakájaprogramok