2024.03.28, Csütörtök
Nagy István: újabb
Illusztráció, pixabay.com

Nagy István: újabb "mérföldkőhöz" érkezett a magyar haltermelés

MTI

2022.07.12. 16:56

A magyar haltermelés újabb "mérföldkövének" nevezte az agrárminiszter kedden az új brand, a Balatoni hal eredetmegjelöléssel ellátott, uniós oltalom alatt álló termékek megjelenését.

Hirdetés

Nagy István Balatonbogláron, sajtótájékoztatón leszögezte, bár sok kritika érte - főleg a Balatonnál - a halászati tevékenység 9 évvel ezelőtti leállítását az ország természetes vizeiben, ma már nem férhet hozzá kétség, hogy jó döntés volt. Ezt a halállományok növekvő mennyisége és minősége, valamint a 800 ezer fősre bővült magyar horgásztársadalom is jól mutatja - tette hozzá.

"Új lehetőség kapujában állunk azzal, hogy sikerült elérnünk, a balatoni hal újra kapható, és ezzel a branddel újra bekerülhet a köztudatba" - fogalmazott a miniszter. Megjegyezte, hogy a tavaly elnyert uniós oltalmat csak a Balatonból, vagy a Balaton vízgyűjtő területén lévő tógazdaságokból származó, kereskedelmi forgalomba kerülő ponty és fogassülő termékek élvezhetik.

A Balaton vízgyűjtőjén tógazdaságokkal rendelkező Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHN) és a Halker Kft. együttműködési megállapodásának köszönhetően mostantól az éttermek és vendéglátóipari egységek kínálatában is megjelenhetnek a Balatoni hal jelzéssel ellátott termékek. A fogyasztói kör bővítése, a lakossági igények kielégítése a következő hónapok feladata - ismertették a sajtótájékoztatón.

OrszágosBalatonhal