2024.03.28, Csütörtök
Átadták Magyarország első hidrogénelőállító üzemét
Fotó: MTI

Átadták Magyarország első hidrogénelőállító üzemét

2023.05.09. 12:58

Az Akvamarin projektben a Magyar Földgáztároló Zrt. 2,5 megawatt összteljesítményű elektrolizáló rendszert és hozzá tartozó hidrogén gázelőkészítő technológiát létesített a Kardoskúti Földalatti Gáztárolónál.   

Hirdetés

A Békés vármegyei Kardoskúton május 8-án átadták Magyarország első hidrogénelőállító üzemét. A projektben a hidrogén termelő és bekeverő rendszer csőkapcsolatait és építészeti munkáit a Vabeko Kft. kivitelezte.

Az átadón Lantos Csaba energiaügyi miniszter úgy fogalmazott, ezzel a lépéssel, új korszak kezdődik a magyar energia- és hidrogéngazdaság történetében és fejlesztésében.

A tárcavezető hangsúlyozta, ez az első lépés ahhoz, hogy a hidrogéntechnológia és a hidrogénipar valóban teret nyerjen Magyarországon; hogy az ország csökkentse az energiafüggőségét; továbbá az első lépés a nagy teljesítményű, költséghatékony, szezonális villamosenergia-tárolás irányába.   


A fölösleges áramot hidrogén formájában akár hónapokig lehet tárolni

Kriston Ákos, a Magyar Földgáztároló Zrt. vezérigazgatója elmondta, az Akvamarin projektben a Magyar Földgáztároló Zrt. 2,5 megawatt összteljesítményű elektrolizáló rendszert és hozzá tartozó hidrogén gázelőkészítő technológiát létesített a Kardoskúti Földalatti Gáztárolónál.   

Kifejtette, egy elektrolizáló - vízbontó - egység segítségével, villamos áramot használva a vezetékes vizet hidrogénre és oxigénre bontják, a hidrogént nyomásnövelés után tárolják. Kétféle hasznosítási lehetőség adódik: nyersanyagként, tartálykocsiban értékesíteni a hidrogént; vagy a gáztüzelésű kompresszorokkal földgázhoz keverve felhasználni.   

A projekt haszna, hogy a villamosenergia-rendszerben a megújuló energiaforrások (napelemek) által keletkező fölösleges áramot nagy mennyiségben, akár több száz megawatt teljesítményben, hidrogén formájában hosszú távon, akár hónapokig tárolni tudják, és azt igény szerint akár újra villamos energia formájában adják vissza - magyarázta.


Négy egyetemmel és egy kutatóintézettel együttműködve telepítették az elektrolizálót

Aláhúzta, Kardoskúton nem építettek ki teljesen új infrastruktúrát, az itt lévő földgáztárolót kellett átalakítani a projekthez. Egyelőre kis mennyiségben, óránként 400 köbméter hidrogént tudnak így termelni.

Kriston Ákos elmondta, négy egyetemmel és egy kutatóintézettel együttműködve telepítették a 2,5 megawattos elektrolizálót, amelynek üzemeltetésében is tapasztalatokat szereztek, és folyamatban van egy szabadalmi bejegyzés az anyagvizsgálat terén.   


Szeptembertől kísérletezhetnek a hidrogén villamosenergiává való visszaalakításával

A jelenlegi projekt a felszíni technológiákra vonatkozik, de tagjai egy másik, nemzetközi konzorciumnak, amely a hidrogén felszín alatti, porózus kőzetrétegekben való tárolási lehetőségeit vizsgálja. Emellett egy harmadik konzorcium tagjaként arra is pályáznak, hogy a tényleges tiszta hidrogén tárolórétegekbe való besajtolását és kitárolását kutathassák - közölte.   

Kriston Ákos reményét fejezte ki, hogy szeptembertől az Akvamarin Plusz keretében kísérletezhetnek a hidrogén villamosenergiává való visszaalakításával, folyadékba oltott tárolásával, valamint piacon értékesíthető eljárásokat dolgozhatnak ki.   


Olyan mérnöki tudást hozott létre, amely önmagában értékesíthető

Mátrai Károly, az MVM Zrt. vezérigazgatója köszöntőjében elmondta, hogy a beruházás lépés a karbonsemleges jövő felé; a felesleges villamosenergia hasznosulását példázza, növeli Magyarország versenyképességét és nemzetközi elismertségét; és olyan mérnöki tudást hozott létre, amely önmagában értékesíthető a piacon.   

A K+F projekt költsége 5,6 milliárd forint volt, amelyből 2,5 milliárdot tett ki az állami támogatás.


Ezért fontos a többletáram tárolása

Lantos Csaba beszélt arról is, hogy jelenleg 4750 megawattnyi naperőmű üzemel Magyarországon, ebből 2900 megawatt az ipari, 1700 a háztartási méretű napelemekből származik.   

A klímastratégiában Magyarország azt fogalmazta meg, hogy 2030-ra 6,5 gigawattnyi napelemes kapacitás lesz, de ezt "minden bizonnyal túlszárnyaljuk", számítások szerint addigra 10 gigawatt lesz. Magyarország átlag áramfogyasztása ugyanakkor 6000-6500 megawatt, ezért a megtermelt többletáramot tárolni kell akkumulátorban vagy más formában - magyarázta.   

Jelenleg Magyarországon 25 megawattnyi ipari méretű akkumulátor van, így minden lehetőség fontos, amely kiváltja az akkumulátoros tárolást, ilyen például a hidrogéntechnológia - húzta alá.   

További két, kelet-magyarországi helyszínen építenek három kombinált ciklusú, gázturbinás erőművi blokkot 1600 megawatt összteljesítménnyel - tette hozzá. Erre azért is szükség van, mert bár becslések szerint Magyarország primer összenergia-felhasználása a következő évtizedekben inkább csökkenni fog, de a szerkezete átalakul. Jelenleg a teljes energiafelhasználás körülbelül 20 százalékát teszi ki az áramfogyasztás, ez 50 százalékra nőhet - mondta.   

OrszágosinfrastruktúraközművekVabeko Kft.földgázMagyar Földgáztároló Zrt.Kardoskút