2024.04.27, Szombat
MÁV: idén is folytatódik az egyeskocsi-teherfuvarozás támogatási programja
Illusztráció, unsplash.com

MÁV: idén is folytatódik az egyeskocsi-teherfuvarozás támogatási programja

MTI

2023.08.14. 16:27

A vasúti áruszállító vállalatok az egyeskocsi-teherfuvarozás ellátása érdekében idén 6,4 milliárd forint állami támogatásban részesülhetnek pályázat útján; a forrást az Energiaügyi Minisztérium (EM) biztosítja - közölte a MÁV Zrt. hétfőn az MTI-vel.

Hirdetés

A közleményben felidézték, hogy a sikeres pályázók, így a Rail Cargo Hungaria Zrt., a GYSEV Cargo Zrt., a CER Hungary Zrt., és az Eurogate Rail Hungary Zrt. (a korábbi Floyd Zrt.), vezetői 2021 novemberében szerződést kötöttek a MÁV Zrt.-vel a vasúti egyeskocsi-teherfuvarozás állami támogatása érdekében. A pályázó társaságokhoz 2021 decemberében az MMV Zrt., idén májusban pedig a Train Hungary Kft. és a Kárpát Vasút Kft. is csatlakozott.

A vasúti egyeskocsi teherfuvarozás program forrását az EM nyújtja, az Építési és Közlekedési Minisztérium támogatóként teszi elérhetővé, a megítélt összeget a MÁV folyósítja. A programban 2021 és 2025 között több mint 26 milliárd forint áll rendelkezésre. A társaságokat 2021-ben 1,89 milliárd forinttal, 2022-ben 6,27 milliárd forinttal támogatta az állam.

A közleményben kitértek arra, hogy az egyeskocsi-teherfuvarozás piaci alapon nem végezhető jövedelmezően, viszont nemzetgazdasági szinten hasznos. Ugyanis ez 700 magyar vállalat, köztük stratégiai nagyüzemek, kis- és középvállalkozások alapanyagellátását és termékeik export piacra juttatását teszi lehetővé. Ezen felül a szolgáltatás fenntartása csaknem 2000 vasutasnak biztosít hosszútávon munkahelyet.

Az egyeskocsi-fuvarozás alapesete az, amikor az áru akár egyetlen vasúti kocsiban útnak indítható, közvetlenül a vállalkozások telephelyeiről is. Ezek a kocsik egy gyűjtőpályaudvarra érkeznek, ahol irányvonatokba, majd egy újabb gyűjtőpályaudvaron a végső célállomásuk szerinti szerelvényekbe rendezik őket. Ezek a logisztikai műveletek megdrágítják ezt a fuvarozási formát.

Tavaly november óta havonta átlagosan 80-90 millió árutonna-kilométer fuvarteljesítményt sikerült fenntartani a programban résztvevő vasúti társaságoknak a MÁV és a GYSEV hálózatán. Eddig 7,2 millió tonna árut (2021-ben 2,6 míg 2022-ben 4,6 millió tonnát) fuvaroztak a vasúttársaságok ügyfelei a támogatási programban. Ezzel az árumennyiséggel évente akár 400 ezer tehergépjárműtől is mentesül a közút.

Az egyeskocsi-fuvarozás fenntartását az Európai Unió is szorgalmazza, hiszen a vasúti árufuvarozási szektor támogatása nélkül esélytelen megvalósítani azt a célkitűzést, hogy a 300 kilométernél nagyobb távolságra történő árutovábbításnál a vasúti fuvarozás részaránya 2030-ig érje el a 30 százalékot, 2050-ig pedig az 50 százalékot - olvasható a MÁV Zrt. közleményében.

OrszágosMÁVtehervonatÉpítési és Közlekedési MinisztériumEnergiaügyi Minisztérium (EM)