2024.06.17, Hétfő

Vasarely-t idéző vízszoborral gazdagszik Óbuda egyik köztere

MTI

2017.07.07. 14:18

A mű megalkotására nemzetközi pályázatot írtak ki, a megvalósítás határideje október 30.

Victor Vasarely nemzetközi pályázatot hirdetett Óbuda-Békásmegyer önkormányzata – jelentette be csütörtökön Bús Balázs polgármester. A pályázat célja köztéri szobor vagy installáció megvalósítása, melynek témája a víz. A nemzetközi pályázatra olyan terveket várnak, amelyek méltó módon kapcsolódnak Victor Vasarely művészetéhez és emelik Óbuda kulturális életének színvonalát. A jelentkezések regisztrációjának határideje augusztus 31.

Nagy T. Katalin, a program művészeti vezetője elmondta, hogy a pályázat két kijelölt helyszíne a Serfőző, Tanuló és Óbuda utcák által körülhatárolt beépítetlen terület, valamint a Csobánka tér, Békásmegyer központi tere. A két terület közül csak az egyiken, a nemzetközi bírálóbizottság döntésének megfelelően valósul meg műalkotás a pályázat keretében.

A pályázat egy hosszú távú projekt harmadik állomása, amelyet Pécs városa és az Aix-en-Provence-ban működő Vasarely Alapítvány indított útjára 2010-ben. A víz, mint központi téma ötlete a nemzetközi hírű finn művészettörténésztől, Maaretta Jaukkuritől származik, aki a projekt kiemelt kurátora. A pályázóknak nem szökőkutat kell létrehozniuk, hanem vízszobor-együtteseket vagy vízszobrokat. A víz visszatükrözi a fényt és áthatja azt a fajta optikai-kinetikus vizualitás, amely közel áll Victor Vasarely filozófiájához - hívta fel a figyelmet Nagy T. Katalin.

A pályázati anyagot digitális formában kell feltölteni a regisztráció után rendelkezésre álló felületre szeptember 17-ig. A nemzetközi zsűri az első fordulóba beérkező pályaművekből 10-12 munkát választ ki, amelyek továbbjutnak a második fordulóba. A második forduló részvevői 1000 euró honoráriumban részesülnek, a győztes mű alkotója 6000 eurós díjat kap, emellett a mű megvalósítására 50 ezer euró (mintegy 15 millió forint) áll majd a győztes rendelkezésére. A pályamű megvalósításának határideje 2018. október 30.

A nemzetközi bíráló bizottság tagjai: Maaretta Jaukkuri kurátor, művészettörténész (Finnország); Bús Balázs Óbuda-Békásmegyer polgármestere; Pierre Vasarely, a Vasarely Alapítvány elnöke; Dorothy Cross ír szobrászművész; Rosa Martinez spanyol kurátor, művészettörténész; Varga Éva szobrászművész; Orosz Márton művészettörténész, a budapesti Vasarely Múzeum vezetője; Horváth András építész; Bencze Zoltán építész, Dél-Dunántúli Építészkamara; valamint Nagy T. Katalin művészettörténész, a projekt művészeti vezetője.

MűvészetszoborÓbuda-Békásmegyerközterek