2024.07.24, Szerda

A PannErgy újraértékelte a gödöllői projekt kilátásait

2015.12.19. 21:36

A PannErgy Nyrt. eláll attól, hogy a gödöllői geotermikus projektjét az eredeti tervek szerint valósítsa meg, ugyanakkor megvizsgálja egy új, termálvíz rendelkezésre állását nem igénylő műszaki koncepció megvalósítását.

A társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken közölte, hogy újraértékelte a gödöllői projekt kilátásait, és megállapította, hogy a megvalósítási kockázatok, a felmerülő kereskedelmi és üzleti bizonytalanságok, a megfelelő méretű hőátvevő partnerek rendelkezésre állása és az elérhető hatósági- és piaci értékesítési hőár mértéke nem támasztja kellően alá a projekt folytatását. 
Ezzel összhangban a PannErgy vezetése egy másik, termálvíz rendelkezésre állását nem igénylő műszaki koncepció megvalósítását vizsgálja meg - tették hozzá. Ez a koncepció az eredetinél lényegesen kisebb kapacitású energiatermést tesz lehetővé, előzetes számítások szerint évenként 20-30 terajoule mennyiséget állítana elő.
A gödöllői projekt elvetése révén a cégnél a negyedik negyedévben megközelítőleg 900 millió forint egyszeri konszolidált veszteséghatás keletkezik. Ezt ellensúlyozni fogja az a közel 1,1 milliárd forintos tranzakciós nyereség, amire a cég a DoverDrill Kft. által értékesített ingatlan és visszasajtoló kút révén tett szert - olvasható a közleményben. 
A Pannergy projektcége 2011-ben végezte el az első kútfúrást a gödöllői térségben. Az eredeti tervek szerint a város távfűtésének energiaforrását teljes egészében kiváltották volna geotermikus energiával, megfelelő vízhozam és hőfok esetén villamosenergia termelésére is használták volna a kinyert forró vizet. 
A PannErgy Nyrt. 2014-ben 2,290 milliárd forint értékesítési árbevételre tett szert, ez 78,9 százalékkal magasabb a 2013. évi 1,280 milliárd forintnál. Az adózás utáni eredmény 457 millió forint veszteség volt, 54,4 százaléka a 2013-as 840 millió forint veszteségnek. 
A PannErgy részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) prémium kategóriájában kereskednek. A részvény legutolsó, december 18-i záróára 367 forint volt. Az elmúlt egy év alatt a legmagasabb ára 402 forint, a legalacsonyabb 280 forint volt.

mti

fotó: pannergy.com

Galéria

Gazdasággeotermikus energia

Ajánljuk még