2024.02.28, Szerda

Pest megye több helyszínére is ellátogat a Budapesti Fesztiválzenekar

2016.06.20. 07:04

A Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) kamaraformációi ingyenes közösségi koncerteket adnak június 15. és 24. között az ország több településén.

Hirdetés

A Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) kamaraformációi ingyenes közösségi koncerteket adnak június 15. és 24. között az ország több településén. A megyében több helyszínen is, Törökbálinton ma, Gyömrőn holnap, majd szerdán Piliscsabán, Visegrádon és Pilisvörösváron muzsikálnak.

A világ tíz legjobb zenekara között számon tartott, Fischer Iván vezette Budapesti Fesztiválzenekar évről évre többet tesz azért, hogy muzsikája ne maradjon a koncerttermek falai között. Egyedi hangversenyformákat vezet be és egyre több szokatlan helyszínen zenél, hogy új kapcsolatot teremtsen a közönséggel. Minden olyan helyre elmegy, ahol a zene segíteni tud: utcákra és terekre, iskolákba, kórházakba, árvaházakba és börtönökbe. A cél, hogy azok az emberek is megtapasztalhassák, milyen jótékony hatású és különleges erejű a zene, akik ezt anyagi, szociális vagy egészségügyi okokból egyébként nem tehetnék meg.

A Közösségi Hét során a templomok, gyerekeket segítő intézmények és idősotthonok mellett elhagyott zsinagógákban is muzsikálnak, mellyel szeretnék elérni, hogy az üresen álló zsinagógák újra megteljenek élettel, zenével és kultúrával. A helyi közösségek az így megszólaló dallamokon, történeteken és ízeken keresztül megismerhetik azt a toleranciát és sokszínűséget, amely egykor Magyarországot jellemezte.

Így lesz ez Törökbálinton is június 20-án, ahol az Olajág Idősek Otthonában zenál az együttes 14 órától, Gyömrőn, június 21-én, Harmónia Idősek Házában 15 órától, Piliscsabán, június 22-én, Nagyboldogasszony Idősek Házában, 10.30-kor, Visegrádon, június 22-én, Fővárosi Idősek Otthonában, 10.30-kor, és Pilisvörösváron, június 22-én, Szent Erzsébet Otthonban, 15 órától.

A programon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Részvételi szándékát kérjük, emailben jelezze a [email protected] email címen vagy a helyszínen.

 

Az együttes tagjai a közösségi héten egy katolikus és két református templomi közösségnek zenélnek. Pannonhalmán bekapcsolódnak a Szent Márton-évbe, majd Sellyén és Hódmezővásárhelyen is koncerteznek. A Zsinagógakoncertek első állomása Mátészalka, majd Bonyhádon, végül Kunszentmártonban muzsikálnak.

A Zsinagógakoncertek a Budapesti Fesztiválzenekar, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének közös rendezvénye - közölte a zenekar közleményében.

A Zenevár című interaktív-integratív koncertek a bódvaszilasi, a tiszaszalkai és a toldi gyerekeknek szólnak, emellett a Fesztiválzenekar muzsikusai idén tizenkét idősotthonban adnak kamarakoncerteket Budapesttől Csókakőn át Csongrádig.
A közösségi koncertek célja, hogy azok az emberek is találkozhassanak a klasszikus zenével, akiknek ez önerejükből a hétköznapokban nem adatik meg.

forrás: mti, bfz.hu 

Galéria