2024.03.19, Kedd

Lemoshatatlanul megjelöli a tolvajokat a BKK új kábelvédelmi rendszere

ittlakunk.hu

2016.08.16. 14:57

Gyakran jelent gondot a HÉV-vonalakon a kábellopás, ezért a BKK a korszerű passzív védelem mellett döntött.

Hirdetés

Az aktív kábelvédelmi rendszer azonnal jelzést küld, amikor érzékeli, hogy folyamatban van a lopás, így a tolvajok elfogásában nagy segítséget jelent. Ezzel szemben a passzív védelem szabad szemmel láthatatlan, a nanotechnológia elvén működő eszköz, amelyet a nagyértékű gépjárművek és egyéb, lopásnak kitett berendezések esetében már évek óta eredményesen alkalmaznak. Ez a technológia már a felsővezetékek védelmére is alkalmassá vált.

A BKK megkezdte a passzív védelem telepítését számos HÉV és villamos vonalon. A társaság a közeljövőben valamennyi, lopás szempontjából veszélyeztetettnek minősített hálózatát ellátja a védelmi eszközzel.

Az így kezelt vezetékek érintés esetén azonosítható nyomot hagynak a tolvajok kezén, ruházatán, vagy éppen a lopott kábel szállítására használt gépjárművön. Az anyag lemoshatatlan, aki hozzáért a megjelölt kábelekhez, az nagyon hosszú ideig viseli az azonosításra alkalmas jelet. Az ellenőrzéshez különleges megvilágító eszköz szükséges, amely a rendőrség részére rendelkezésre áll. A tolvajok elfogása után a bizonyítás így egyszerű.

HelyiközlekedésHÉVvagyonvédelemBKK