2024.04.25, Csütörtök

50 év után rendhagyó tárlattal vesznek búcsút a HÉV-től

bkv.hu

2016.10.26. 12:04

A BKV 1968-as megalakulásától kezdve önálló közlekedési ágazatként működteti a helyiérdekű vasutat. November elsejétől viszont a zöld-fehér szerelvények üzemeltetése átkerül a Budapest Helyiérdekű Vasút Zrt.-hez (BHÉV). A HÉV-ágazattól egy rendhagyó tárlattal búcsúznak: az érdeklődők rengeteg archív fotót, élethű maketteket és különböző HÉV-relikviákat tekinthetnek meg.

Hirdetés

Tudta, hogy már majdnem 130 éve használhatjuk a HÉV-et? És azt, hogy egészen 1997-ig nemcsak személyeket, hanem árut is szállítottak a helyiérdekű vasút segítségével? Számos ehhez hasonló érdekességet rejt a HÉV-közlekedés múltja, melyeket most a „Hévvel, lélekkel” című kiállításon ismerhetnek meg az érdeklődők. Október 26-ától egészen december végéig a budapesti Deák Ferenc téri aluljáróban található Földalatti Vasúti Múzeumban várja a látogatókat az a különleges tárlat, amely összefoglalja a főváros HÉV-közlekedésének legemlékezetesebb momentumait.

A HÉV-ágazat múltjából pedig van is mire visszatekinteni, hiszen az első helyiérdekű vasutat 1887. augusztus 7-én adták át, amely a Közvágóhíd és Soroksár között szállította az utasokat. A 19. század végi, rohamosan fejlődő Budapesten ekkor még megoldásra várt a dolgozók rendszeres munkába járásának biztosítása, valamint az élelmiszer fővárosba jutásának lehetővé tétele. A lóvasúti vonalakat üzemeltető Budapesti Közúti Vaspálya Társaság (BKVT) kezdeményezésére kapcsolták be a Budapest környéki településeket a városi közlekedés vérkeringésébe, ráadásul már az első évben három fővonal is kiépült.

A BKVT javaslata nyomán megvalósult új közlekedési lehetőség hamar népszerűvé vált, és már az első esztendőben több mint félmillióan vették igénybe a kötöttpályás járműveket. Ma már évente mintegy hetven millió utast szolgál ki a négy fővonal (a H5-ös szentendrei, a H6-os ráckevei, a H7-es csepeli és a H8-as gödöllői, a H9-es csömöri leágazással), amelyeknek a működtetése 1968-ban került az akkor újonnan létrehozott, egységes közlekedési vállalat, a BKV felügyelete alá. A szétválásról idén augusztusban döntött a Fővárosi Közgyűlés.

Pest megyeközlekedéskiállításHÉVBKK