2023.03.24, Péntek

Új alapokra helyezi a vállkezelést egy lelkes budaörsi orvoscsapat

pestpilis.hu

2017.11.03. 16:25

Egyetemi oktatóhellyé válhat az Angliából hazatért orvosok által alapított ortopéd centrum, ahol a modern technika alkalmazása mellett a páciensek és orvosok együttműködésén is javítani szeretnének.

Hirdetés

Egy lelkes, külföldön tanult orvoscsoport hazahozta tudását, és vállra specializálódott ortopéd centrumot hozott létre Budaörsön, ahol a legmodernebb eszközökkel kezelik a pácienseket. Az elképzelést felkarolta a Budaörsi Egészségügyi Központ egynapos sebészete, hiszen a modern eszközök alkalmazásával a vállal kapcsolatos beavatkozások 80 százaléka már egynapos ellátás keretében elvégezhető, azaz a páciens 24 órán belül otthonába távozhat.

„A váll egyszerre egyszerű és összetett problémakör – mondja szűkebb szakterületéről dr. Gulyás Károly, a centrumot vezető szakorvos. „Egyszerű, amennyiben elég pontosan meg lehet mondani, milyen tevékenységek veszik fokozottan igénybe ezt a testrészt (sport, munka), illetve azt is, az életkor milyen típusú problémákat okoz a vállízületben. A legtöbb idős embernek fáj a válla: ez az ízület kopásának, az inak szakadásának az eredménye, ami tökéletesen kezelhető. Más kérdés, hogy sokan elkerülhetetlen rosszként tekintenek rá, és együtt élnek a problémával” – hívja fel a figyelmet az orvos.

 

Már első alkalommal meg tudják mondani, milyen beavatkozás szükséges

A diagnosztika területén a legutóbbi évek fejleménye az egyre jobb ultrahangos készülékek megjelenése, amik jórészt fölöslegessé teszik az MR-vizsgálatokat, hiszen ezekkel az olcsóbb eszközökkel is pontosan megállapítható, mi a bajuk a csontoknak és az ízületeknek. „Az ultrahangos vizsgálat meghonosítása lényegében egy alkalomra szorította le a beavatkozást megelőző orvos-beteg találkozók számát. Ha valaki bejön hozzánk egy röntgenvizsgálattal, úgy fog elmenni, hogy az ultrahangos vizsgálatot követően pontosan tudja, mikor és milyen beavatkozást fogunk elvégezni a vállán” – fejti ki Gulyás Károly.

A vállcentrum munkatársai egytől egyig külföldön, a legjobb eszközökön szerezték szakorvosi tapasztalataikat, és a megismert legjobb gyakorlatot honosították meg Magyarországon, sikerrel. „Legújabb eszközünk Budaörsön az artroszkópos torony, ami pont olyan készülék, mint amin Angliában is dolgoztam néhány évvel ezelőtt” – mondja Gulyás doktor. Az artroszkópia lehetővé teszi, hogy az orvos egy pontszerű bemeneti nyíláson keresztül behatoljon az ízületbe, ott egyidejűleg lásson és tevékenykedjen, vagyis az eszköz olyasmit nyújt, mint a laparoszkópia a lágy szövetek esetében.

A Budaörsön telepített 20-25 millió forintos eszköz a legmodernebbek közül való, kivételes képminősége felgyorsítja a műtéteket. „Emellett nagy előnye a beépített vaporizátor, ami lehetővé teszi az erekben gazdag vállban a vérzések azonnali elállítását és a salakanyag eltávolítását; így az orvos jobban látja, hogy mit csinál” – mondja Gulyás Károly.

 

Van mit javítani az orvos-beteg kapcsolaton is

A szakorvos szerint nemcsak a tudást és az eszközöket, hanem az orvos-beteg kapcsolattartás nyugati technikáit is meg kell honosítani Magyarországon. „A páciens együttműködése akkor is fontos a gyógyulás szempontjából, amikor éppen alszik a műtőben” – mondja szándékos túlzással az orvos. „Senki nem szeret kés alá feküdni, de ha a páciens pontosan tudja, mit miért csinálunk, és annak milyen eredménye lesz, sokkal nyugodtabban veti alá magát a beavatkozásnak, és ez már valóban számít.”

Ahogyan az is, hogy milyen munkát végez a beteg a rehabilitáció során, és mennyire tartja be a gyógytornász utasításait. „A jól együttműködő páciens hetekkel rövidítheti le saját rehabilitációja idejét, például sokkal hamarabb tanul meg együtt élni új protézisével, ami a munkába állás szempontjából is fontos tényező” – jegyzi meg Gulyás Károly.

Az általános ortopédia tengerében a vállműtétekre specializálódott budaörsi csapat olyan egyedi értéket képvisel, ami alapján az Egészségügyi Központ a közelmúltban kezdeményezte a szervezeti egység „vállcentrummá” történő minősítését a Semmelweis Egyetemnél. Az akkreditáció folyamatban van, elnyerésével az intézmény elismert egyetemi oktatóhellyé válhat.

BudaörsPest megyeorvos

Ajánljuk még