2024.04.16, Kedd

Tizenhárom éve üresen álló épületben született meg a Testnevelési Egyetem főépülete

magyarepitok.hu

2018.09.19. 10:15

A TE átfogó fejlesztésének első ütemében a korábban félbehagyott sportkórházi épületet a ZÁÉV fejezte be.

Hirdetés

Kedden délelőtt, ünnepélyes keretek között adták át a Testnevelési Egyetem új főépületét. Az eredetileg a sportkórház központi épületének tervezett létesítmény 2004 óta állt félbehagyva, most a ZÁÉV Építőipari Zrt. egy év alatt fejezte be, már az egyetem igényeihez mérten. Az épület az összesen 11,9 milliárd forintos első ütemterv részeként jött létre.

A régi-új épület kialakítása

Az egy év alatt befejeződött munkálatok során egy 13 éve üresen álló és más funkcióra tervezett épületet kellett az egyetem igényeire szabnia a kivitelezőnek. A beruházásban 11 ezer négyzetméterről 16 ezerre bővült a létesítmény alapterülete, és a belső terek átalakításával a megújuló egyetem központi épületévé vált az egykor sportkórháznak szánt objektum.

 A ZÁÉV kivitelezésében a főépületben egy kétszer kétszáz fős, elválasztható nagyelőadó, egy aula, egy étterem és konyha lett kialakítva, továbbá parkolóhelyeket is létrehoztak, melyek részben a földalatti mélygarázsban találhatók. 

A Sporttáplálkozási Intézet is helyet kap

Az első ütemterv során megújul több, a volt sporkórház épületei közül. A 19. században épült, Hauszmann Alajos tervezte házakon héjazatcsere, homlokzati felújítás, gépészeti korszerűsítés, automatizált hűtő és fűtő berendezések kiépítése történik meg. Itt az egyik legnagyobb kihívás a kivitelező számára az, hogy az 1880-as években létrehozott épületekben a legmodernebb technológiát úgy biztosítsa, hogy közben megőrzi a műemléki jelleget.

A képre kattintva galéria nyílik!

 

A kivitelező felé a követelményeket még összetettebbé tette, hogy nem pusztán egy klasszikus egyetemi, hanem sporttudományos fejlesztés is elkezdődött. A megújuló épületekben ugyanis helyet kapott a most létrejövő Nemzeti Sporttáplálkozási Intézet és egy a sportolók mozgásának elemzését végző biomechanikai labor is. Emellett ideköltözik a Nemzeti Sportközpontok élettani laboratóriuma is.

Ami még hátra van

Egy másik beruházásban a Csörsz utcai sporttelep fejlesztése is elindul: ennek során a 2015 októberében leégett sportcsarnokot egy multifunkciós csarnok váltja ki, melynek maximális magassága 18 méter lesz, jelentős része a föld alá épül.

Az egyetem átköltözése után, jövő áprilisban megindul a második ütem a TE jelenlegi területén, melynek során számtalan sportlétesítmény épül, köztük egy versenyuszoda és több kültéri sportfelület. A harmadik hullámban a Déli-pályaudvar kihasználatlan területein jönnek létre a nagyközönség számára is nyitott sportpályák és zöld területek. A Testnevelési Egyetem teljes felújítása legkésőbb 2022-ig lezárul a tervek szerint.

Galéria

Pest megyeépületfelújításZÁÉV Építőipari Zrt.Testnevelési Egyetem