2024.07.22, Hétfő

Új attrakciókkal bővült és megszépült Budapest egyik legnépszerűbb sétaútja

MTI

2018.11.21. 11:46

A Hármashatár-hegyi Guckler Károly tanösvényt a sétaút századik évfordulója alkalmából alakították ki.

Felavatták a Guckler Károly tanösvényt kedden a Hármashatár-hegyen - tájékoztatott a Pilisi Parkerdő Zrt. A 3,5 kilométer hosszú, 15 millió forint saját forrásból épített, 14 interaktív táblát tartalmazó turisztikai attrakciót egy sokak által ismert sétaút 100 évvel ezelőtti kialakításának évfordulója alkalmából adták át.

A sétaúton futó tanösvény kialakításakor két új kilátóteraszt is létesítettek, amelyek Óbuda és a főváros északi régiója irányába kínálnak szép panorámát. A 14 interaktív ismeretterjesztő tábla mindegyikét ellátták QR-kóddal is, így az érdeklődők az interneten további információkhoz juthatnak a térség élővilágával és a kilátópontokról látható táj történelmével kapcsolatban. A tanösvény ismeretanyaga már az indulás előtt megismerhető, vagy a túra után újra átolvasható a parkerdo.hu oldalon.

fotó: parkerdo.hu

Megújult a tanösvény nyomvonala is: elvégezték a 100 éves sétaút felületének karbantartását, felújították az egykor kőből épített kilátópontot, öt pad-, asztalgarnitúrát, valamint további öt padot helyeztek el, a Virágos-nyeregben pedig tűzrakóhelyet építettek ki. Pótolták a Tábor-hegyi barlanghoz vezető turistaút melletti korlát és lépcső hiányzó elemeit, és felújították az egykori terméskő padot is.

 

A sétaút tervezőjéről nevezték el a tanösvényt

A tanösvényt Guckler Károly főerdőmesterről nevezték el, aki a 19-20. század fordulóján a fővárosi erdőterület megújításának kezdeményezője volt. Elkötelezett szakemberként irányította az addig tervszerű gazdálkodás hiányában folyamatosan romló fővárosi erdőterület növelését és minőségének javítását. Nevéhez fűződik a gyümölcstermesztés felhagyása után kopárrá vált Hármashatár-hegy újraerdősítése. Bécsi mintára talajképző szereppel feketefenyő erdőket ültetett, amelyek napjainkra lehetővé tették az őshonos fafajok visszatelepítését.

Száz évvel ezelőtt az ő tervezése és irányítása mellett építették meg a Hármashatár-hegy, a Vihar-hegy és a Csúcs-hegy oldalában szinte végig szintben futó, azaz nagyobb emelkedő nélküli sétautat, ami napjainkban is a természetjárók, terepfutók egyik kedvelt célpontja.

Pilisi ParkerdőPest megyetúraHármashatár-hegytanösvény