2024.09.16, Hétfő

A legszigorúbb fenntarthatósági kritériumoknak is megfelel a több, mint 16 ezer négyzetméteres irodaház, amelynek mélyépítési és szerkezetépítési munkáit is a SWIETELSKY Magyarország végezhette.

Négyszintes mélygarázst építhetett a csaknem 17 ezer négyzetméteres irodaház alá a SWIETELSKY Magyarország. Amint arról korábban is beszámoltunk: a belga tulajdonú ATENOR Hungary Kft. felelt a XI. kerületi, egykori péküzem helyén épített, nyolcemeletes BakerStreet Irodaház felépítéséért.

Június elején adta át az ATENOR a Hengermalom út 18. szám alatti minősített, a legszigorúbb fenntarthatósági követelményeknek is megfelelő dél-budai irodakomplexumot - számolt be róla a Realista. A belga vállalat – mint közleményükben kiemelték – küldetésének tekinti a városi emberek életminőségének javítását, ezért a lehető legkorszerűbb építési technológiákkal tervezi és valósítja meg épületeit, miközben társadalmi felelősségvállalással támogatja a gazdasági fejlődést, a kultúrát és az innovációt.

Az E.ON Hungária Csoport, mint Magyarország egyik legnagyobb energiavállalata, új székházának kiválasztásakor is a fenntartható módon megvalósított, ugyanakkor emberközpontú megoldásokat kereste.

 

 

Egy évig tartott a szerkezetépítés

A BakerStreet Irodaház szerkezetépítési munkái a SWIETELSKY MAGYARORSZÁG Kft. mélyépítő részlege által elvégzett résfalas munkatérhatárolás és alaplemezépítés után kezdődtek - értesült lapunk. Először a terepszint alatti négyszintes pincegarázs készült el, egyenként 2920 m2-es alapterülettel, köztük kétirányú gépjárműforgalmat lehetővé tévő rámpákkal. Ezután építhették meg a földszinti szerkezeteket, amelyek az emelt belmagasságú fogadóterek és az épület két hosszanti oldalán található design előtető szerkezeteivel együtt készülhettek. Az építés hét, azonos kialakítású, 2180 m2-es alapterületű irodaszint felépítésével folytatódott, amit a mintegy 600 m2-es, gépészeti funkcióknak helyet adó felépítmény zárt le.

Szerkezetépítést 2023. márciusától 2024. áprilisáig, négyfős műszaki személyzet irányítása mellett 60-70 építőmunkással végezték el a kivitelezők, két toronydaru segítségével. Ennek során

  • 59.000 m2 zsaluzatot készítettek,
  • 11.600 m3 betont és
  • 1.400 tonna betonacélt építettek be a monolit vasbeton épületszerkezetbe.

 

 

Több épület szolgálja majd az itt dolgozók munkahelyi jóllétét

A dél-budai városrész újirodaegyüttesének első tagja nyolc irodaszinttel, belső kerttel, modern szolgáltatásokkal és a felhasználók kényelmét szolgáló négyszintes mélygarázzsal épült. Az izgalmas formavilág, a különleges minőségű homlokzati elemek és a közösségi térként használható, átjárható zöldfelületek az Artonic Design Építész Stúdió terveit kiemelik a fővárosi irodaházak mezőnyéből.

Az itt dolgozókra helyezett fókusz mellett az innovatív épületgépészeti és egyéb technológiai megoldásokat, valamint a legmagasabb energetikai és környezetvédelmi sztenderdeknek megfelelő minőséget kínáló irodaépület BREEAM Excellent minősítést kaphatott.

Hőszivattyús rendszernek köszönhető, hogy az épület több mint 30% megújuló fűtési energia-használatra képes széndioxidmentesen, de újrahasznosítják a talaj- és esővizet is. Az Access4You Gold minősítés – amely azt osztályozza, hogy az adott épület milyen mértékben hozzáférhető a speciális igényű, megváltozott munkaképességű felhasználók számára – is jól példázza, hogy egy rendkívül emberközpontú munkahely jött itt létre.

 

 

Amint az ATENOR közleményében kiemelték: az épület ideális hibrid működést – vegyesen irodai és otthonról végzett munkavégzést – tesz lehetővé. Az asztalok közös használatával pedig jelentősen csökken az irodai lét környezetterhelése.

„A jövő irodája környezetbarát, emberi léptékű, befogadó és együtt lélegzik a várossal” – foglalta össze a célokat Schőmer Norbert, az ATENOR magyarországi ügyvezető igazgatója.

 

Galéria

Pest megyeSwietelsky Magyarország Kft.ÚjbudairodairodaházAtenor GroupAccess4youAtenor Hungary Kft.BREEAME.ON Hungária