2024.02.25, Vasárnap

Programkavalkád a következő napokban Vácott

2016.02.22. 12:54

Hirdetés

A következő napok sem lesznek unalmasak Vácott. Számtalan színes, érdekes program várja ugyanis a helyieket és az idelátogatókat. A hét elején, kedden gyermekprogramok könyvekkel, bábelőadással. Csütörtökön Ambrus Ákos invitálja a fiatalságot az operák világába, lesz Püspöki Gazdapiac, és megemlékezés a Váci Rabtemetőben. Pénteken az Arcus Galériában kiállítás, a Madách-ban interaktív előadás, este pedig a Margaréta Kávéházban Zenés Esték sorozat. Szombat Dunakanyar Színház "Cselédek" című előadás, vasárnap pedig ismét a Madách Művelődési Központ A dzsungel könyve előadással.

A kedd ismét a gyerekeké. Tamási Áron felolvasó-maraton lesz a Gyermekkönyvtárban. Aztán Kipling mesékkel folytatódnak a gyerekprogramok a Ciróka Bábszínházban. Kipling meséiből megtudhatjuk, hogy milyenek voltak az állatok, mikor még egészen másmilyenek voltak. Bölcsek, buták, kedvesek, veszélyesek, de leginkább is olyanok, mint mi emberek, esendőek. Ezek a különös állattörténetek az emberiség ősi eredetmítoszait mesélik tovább, humorral és sok szeretettel, Ezt a - sosem létezett - világot a kortárs bábszínház nyelvén idézi meg az előadás, ragaszkodva a mesék saját, sziporkázó szellemiségéhez. Az állatokról mindig érdemes valami újat tanulni... és az emberekről is.

Ha csütörtök, akkor Püspöki Gazdapiac. A Váci és Vác környéki termelők friss zöldségeket, gyümölcsöket, saját termelésű és készítésű pékárukat, tejtermékeket, lekvárt, mézet árulnak. 

Mai korsó – régi kút - avagy a zenés színházak világa a XXI. században 

Ambrus Ákos operaénekes, az opera nagykövete előadása a Katona Lajos Városi Könyvtár Gyermekkönyvtárában. A Magyar Állami Operaház 2013 őszén indította útjára az „Operaház Nagykövetei” programot, hogy egy új, kulturális értelemben tágabb látókörű operába járó fiatal nemzedéket neveljen. Az Operaház 14 művésze vállalta, hogy személyes élményekkel átszőtt, szakmailag magas színvonalú előadásokat tart majd az ország különböző helyszínein. 

Ugyancsak csütörtökön, "A Kommunizmus áldozatainak emléknapja". Megemlékezés és koszorúzás a Váci Rabtemetőben. Beszédet mond Detre János evangélikus lelkész. 

Pénteken Márkus Kucsák Orsolya kiállítását tekinthetik meg az érdeklődők az Arcus Galériában. A Madách Imre Művelődési Központ kamaratermében pedig Jack Kerouac egy amerikai ikon jelenik meg. Az Úton (On the road) című könyvével 1957-ben Jack Kerouac egy csapásra a fiatal amerikai olvasóközönség "darling"-jává vált, valamint a ’60-as évek hippi mozgalma is saját prófétájává kiáltotta ki. Kerouac-nak, a beat-nemzedék koronázatlan királyának nem sok öröme volt ebből a celeb státuszból. Alkoholizáltan, illúzióit vesztve halt meg 47 éves korában. Az ő szemszögéből nézve próbálja az előadás taglalni az eseményeket, eloszlatni a mítoszokat és a hazugságokat. Egy interaktív előadás, amelyben Gier Gabriel a közönség bevonásával elemzi az amerikai életformát a 20. századi történelem tükrében. 

A Kávéházi Zenés Esték részeként most is - néha rockos, néha romantikus - élőzenés estek a kávéházban. Jövő hét pénteken KÓSA ZSOLT énekes-színművész és TOLDI TAMÁS énekes estje - válogatás musicalek zenéiből, legnagyobb filmslágerekből a Margaréta Kávéházban.

Szombaton leginkább a Váci Dunakanyar Színház előadása érdemelheti a legnagyobb figyelmet, hiszen Jean Genet, "Cselédek" művét játsszák el. Jean Genet francia író és drámaíró három csodálatos női alakot hagyott ránk megrendítően szép történetében, A "Cselédek" című darabjában, Claire és Solange, a két szolgalelkű és alázatos cseléd úrnőjük minden kívánságát teljesíti, állhatatosan és odaadóan lesik a Madame minden kérését. De valóban makulátlan tiszteletről tanúskodik mindez? Mi történik akkor, amikor nincs otthon a ház úrnője? Hiszen a két kis cseléd olykor magára marad, és e parányi, zárt világban nem marad más számukra, csak a játék. Egy titkos szertartás, egy kis rituális tréfa, amelyben eltűnik minden határ való és valótlan, igazság és látszat között. A szöveg fordulatokkal teli rejtvényként szolgál, amelyben a bravúros írói találékonyság szüntelen feszültséget teremt, és amelyben a tükrök csak hamis képet festenek.

Vasárnap is színház, "A dzsungel könyve". A Parlando Színház Kulturális Egyesület 2015-ben több alkalommal adta elő ezt a musicalt. Most újra megteszik ezt a Madách Imre Művelődési Központban.

forrás: vac.hu

Galéria

VácFókuszbanDunakanyarprogramok