2024.07.20, Szombat

Senki nem fogja elhinni: Európa egyik leginkább dugómentes városa Budapest!

mti

2018.11.12. 12:15

A román főváros viszont elvitte a pálmát a kontinens forgalmát felmérő vizsgálaton.

A 800 ezer lakost meghaladó népességű európai városok közül Bukarestben töltik a legtöbb időt, évente átlagosan 218 órát közlekedési dugóban az autósok - közölte hétfőn a Hotnews.ro hírportál egy nemzetközi felmérés adatait ismertetve. 

A holland TomTom navigációs szoftvereket gyártó cég, amely a termékeit használó autósoktól automatikusan érkező forgalmi információkat összesíti 48 ország 390 nagyvárosában, a 2016-ban mért átlagos menetidők alapján állította össze rangsorát.


Világszinten Mexikóváros vezet

A vizsgált városok közlekedési leterheltségét egy úgynevezett "torlódási faktor" alapján hasonlítják össze, amely százalékban fejezi ki, mennyivel hosszabbodik a vizsgált menetidő az éjszakai (alacsony forgalmú) időszakhoz képest.   

Az 50 százalékos átlagos torlódási faktorral a román főváros bizonyult közlekedési szempontból Európa legzsúfoltabb városának, megelőzve Moszkvát (44%), Szentpétervárt (41%), Londont (40%) és Marseille-t (40%). A globális "dugó-rangsort" Mexikóváros vezeti (66%), majd Bangkok (61%), Jakarta (58%), a kínai Csungking (52%) és Bukarest (50%) következik.   


Dortmund és Katowice útjain a legjobb a helyzet

A Hotnews.ro által kiemelt adat tekintetében, amely azt mutatja, mennyivel hosszabbodik a menetidő a reggeli és esti csúcsidőben, a bukaresti 90-98 százalékon már csak Bangkok és Mexikóváros tesz túl. 

Budapest a 22 százalékos átlagos - és csúcsidőben mért 41-46 százalékos - torlódási faktorával a 41. helyre került Európa legzsúfoltabb nagyvárosának listáján. A 43 európai térséget összehasonlító felmérésben csak Katowicében és a Ruhr-vidék keleti (dortmundi) részén mutattak ki a budapestinél kisebb zsúfoltságot.

FókuszbanközlekedésBudapest