2024.05.18, Szombat

Siota Csiharu nemzetközi kortárs képzőművésznek nyílik tárlata Szentendrén

2016.05.11. 14:57

A nemzetközi kortárs képzőművészet élvonalához tartozó Siota Csiharu egyéni kiállítása látható csütörtöktől a Szentendrei Képtárban és a Kmetty Múzeumban.

A nemzetközi kortárs képzőművészet élvonalához tartozó Siota Csiharu egyéni kiállítása látható csütörtöktől a Szentendrei Képtárban és a Kmetty Múzeumban. A város Fő terén található képtár erre az alkalomra megújult tereiben csaknem 300 kilométernyi piros fonálra a Kárpát-medencében összegyűjtött régi fémkulcsokat fűzött fel a művész. A kulcsok összegyűjtése fontos része volt a projektnek.

Gulyás Gábor,a kiállítás kurátora, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója kiemelte, jóideje nem volt példa arra, hogy nemzetközileg is kiemelkedő alkotó önálló kiállítási projektet hozzon létre Magyarországon. A Közép-Európában most először kiállító japán képzőművész Kulcs a kézben című projektje a legutóbbi Velencei Biennále egyik legsikeresebb darabja volt, mintegy fél millió látogatót vonzott, de a világhírű alkotó műveivel Sydneyben, Milánóban vagy New Yorkban is találkozhatott a közönség a közelmúltban. 
Szentendre a kiállítással ebbe a sorba kapcsolódik be, és a tárlat illeszkedik az FMC azon törekvésébe, hogy szinkronba kerüljön a kortárs művészet fontos jelenségeivel. "Szeretnénk elérni, hogy az ilyen és hasonló nemzetközi projektek megszokottá váljanak nálunk is".
Az installáció műfaja az utóbbi időben kevés teret kapott Szentendrén, pedig a város jelentős tradícióval büszkélkedhet ezen a téren is.     

A projektet bemutatva Gulyás Gábor elmondta, a város Fő terén található képtár erre az alkalomra megújult tereiben csaknem 300 kilométernyi piros fonálra a Kárpát-medencében összegyűjtött régi fémkulcsokat fűzött fel a művész. A kulcsok összegyűjtése fontos része volt a projektnek.
Még márciusban hirdették meg a kulcsgyűjtést, amelynek keretében Magyarországon és a határon túl mintegy száz gyűjtőponton adhatták le civilek régi kulcsaikat, melyekhez történeteket is mellékelhettek. A 23 ezer darabból álló kollekcióhoz 150 történet érkezett, a legizgalmasabbak a kiállításhoz készült katalógusba is bekerülnek, és várhatóan felolvasnak belőlük a csütörtöki megnyitón. 

A projekt részeként a képtárral szemközt lévő Kmetty Múzeumban Siota Csiharu olajkrétás rajzaiból látható válogatás, valamint portréfilm és az installáció készítését bemutató film is pereg majd, de további információs anyagok is segítik a látogatók tájékozódását.     

A kiállítás csütörtökön nyílik az 1972-ben született, húsz éve Németországban élő japán művész jelenlétében, és október közepéig látható a Szentendrei Képtárban, valamint a Kmetty Múzeumban. 

forrás: mti / magyarmuzeumok.hu

Galéria

KultúraSzentendrei Képtár