2024.04.20, Szombat

A világbajnokságok történetének legjobb eredményével zárt Hosszú Katinka

mti

2016.12.12. 09:13

Még sohasem fordult elő, hogy egy rövidpályás világbajnokságon egy úszó hét aranyérmet nyerjen. Nagy világversenyeken immár 69 éremnél tart a magyar klasszis, akiből a kanadai vb legvégén törhettek ki az érzelmek.

Hirdetés

Hosszú Katinka a 100 méter pillangón országos csúccsal aratott vasárnapi győzelmével hetedik aranyérmét szerezte az úszók rövidpályás világbajnokságának zárónapján a kanadai Windsorban.

A háromszoros olimpiai bajnok a sprintspecialistának számító amerikai Kelsi Worrellt az utolsó métereken hajrázta le 55,12 másodperces országos rekorddal. „Az egész világbajnokságon ez volt a legkönnyebb estém, hiszen csak egy versenyem volt, így aztán a végén kitörhettek belőlem az érzelmek" - idézte a Magyar Úszó Szövetség Facebook-oldala Hosszút. "Az előző napokon rendkívül keményen kellett koncentrálnom, hiszen több számban is úsztam, most viszont végre lehetett ünnepelni, már nem egy újabb szám járt a fejemben. Sokat gyakoroltam az ilyen sorozatterhelést, elsősorban azt, hogy mentálisan bírjam, ez a legfontosabb. A mai úszáshoz az is kellett, hogy jól aludjak az éjszaka." Megjegyezte, elképesztően intenzív volt számára az elmúlt hat nap, ugyanakkor csodálatos élményt jelentett számára itt versenyezni.

A bajai klasszis ezzel a rövidpályás világbajnokságok történetének legjobb szereplésével zárt, ugyanis korábban még senki sem szerzett - a váltókat is beleértve - hét aranyérmet. Szintén rekord kilenc érme, a korábbi csúcsot az amerikai Ryan Lochte tartotta 2012-ből nyolccal.    

Hosszú pályafutása során immáron 69 éremnél (42 arany, 17 ezüst, 10 bronz) tart olimpiákról, világ- és Európa-bajnokságokról, ezzel egy éremre megközelítette a magyar örökrangsorban élen álló Cseh Lászlót, aki 70 érmet szerzett (35-18-17) ezeken az az eseményeken. 

SportúszásHosszú Katinka

Ajánljuk még