2024.04.25, Csütörtök

Fa Nándor a Horn-foknál elbúcsúzott az óceántól

spiritofhungary.hu

2017.01.09. 15:52

Pezsgővel és teával ünnepelte a Horn-fok megkerülését a világkerülő vitorlásverseny egyetlen magyarja. Ötödször teljesítette a bravúrt, és két hónap után látott először kontinenshez tartozó szárazföldet, de nem emiatt indultak meg a könnyei.

Hirdetés

A Vendée Globe viadal 8. helyén haladó Fa Nándor magyar idő szerint hétfő reggel megkerülte a Horn-fokot. A magyar versenyzőnek a világ legnehezebb vitorlásversenyén 1985 óta immár ötödik alkalommal sikerült elérnie Dél-Amerika legdélebbi pontját.

fotó: Vendée Globe


Ijesztő, de ártatlan felhőtömegek közt

A naplóbejegyzéséből kiderül, a november 6-i rajt óta, azaz bő két hónap után most látott először olyan szárazföldet, ami kontinenshez tartozik. „Megláttam két felhő között a szárazföldet! Ez ugyan sziget, de a kontinens része, és ilyet a rajt óta nem láttam. Bő 30 mérföldre van még, de elég nagy hozzá, hogy meglássam. Balra előttem hatalmas sötétszürke felhőtömegek, ahogy a hegyek fölnyomják a légtömegeket és kicsapódik a pára belőlük. Ijesztően néznek ki, de szerintem ártatlanok. Majd kiderül, arra megyek.”

Fa Nándor 64 nap alatt az elméleti versenytáv 71 százalékát tette meg az egyszemélyes, megállás és kikötés nélküli versenyen, ahol nem lehet semmilyen külső segítséget igénybe venni, sem kikötni. A mezőnyt eredetileg 29 hajó alkotta, de már csak 18 van versenyben.


Még versenyben van a kitűzött 90 napos célért

A 60 lábas (18 méter) hajókkal vívott versenyen Fa Nándor a naplója szerint már öt hete hűtötte a Horn-fok megünnepléséhez a pezsgőt. „Mostantól már a hazaúton vagyok… Az ünnepi vacsorát elfogyasztottam este, de egy jó teát még hozzáteszek a pezsgőhöz és azzal meg is vagyunk, már csak egy hónapocska vitorlázás van hátra, és kész.”

A 63 éves magyar vitorlázó harmadik Vendée Globe-ján indul, 1993-ban a legjobb nem franciaként, az ötödik helyen ért célba 128 nap után. A rekordot tartó francia Francois Gabart 2013-ben 78 nap 2 óra 16 perces idővel nyerte meg. Fa Nándor 2012-ben, 15 évnyi kihagyás után tért vissza a vitorlázáshoz, akkor azt nyilatkozta, a célja az, hogy 90 nap alatt teljesítse a távot. Erre jelen állás szerint még megvan az esélye.


„Fehér látomásként köröznek Isten legszebb teremtményei”

A Horn-fok megkerülése közben az érzelmeiről is közzétett egy bejegyzést a magyar hajós. „Ahogy végzek a művelettel, elrendezem a köteleket, nekitámaszkodom a kormányállás oldalának, és nézem a felhőgomolyokat, ahogy kicsapódnak és összetorlódnak a Cordillerák fölött. Hátulról mindezt megvilágítják az alkonyba hanyatló nap sugarai, világító fehéren keletkeznek, és tűnnek el a fodrok a vízen.

Fehér látomásként köröznek Isten legszebb teremtményei, az albatroszok, és arra gondolok, hogy jó eséllyel utoljára látom ezt a rideg csodát. Nyomást érzek a gyomrom táján, ami lassan jön föl a torkom irányába, könnyek szöknek a szemembe. Ezért jöttem ide, elbúcsúzni ettől a vad, kiismerhetetlen szépségtől.”

SportFa Nándorvitorlázás

Ajánljuk még