2022.11.28, Hétfő

Budapesten nyerte meg harmadik WTA-tornáját Babos Tímea

mti

2017.02.26. 17:25

A 23 éves magyar teniszezőnek hátrányból kellett fordítania a Safarova elleni bravúrhoz.

Hirdetés

 

Az első helyen kiemelt Babos Tímea nyerte meg a 250 ezer dollár (72,7 millió forint) összdíjazású budapesti női keménypályás tenisztornát. A világranglistán 33. magyar játékos a vasárnapi döntőben szetthátrányból fordítva 6:7, 6:4, 6:3-ra legyőzte a tornán másodikként rangsorolt cseh Lucie Safarovát, ezzel pályafutása harmadik WTA-tornagyőzelmét aratta.


140 perces csatában született a siker

Babos brnói születésű ellenfele két éve ötödik is volt a WTA-rangsorban, és hét tornát nyert meg egyesben. Legnagyobb sikereként 2015-ben a Roland Garros fináléjába jutott, továbbá párosban három Grand Slam-címet ünnepelhetett az amerikai Bethanie Mattek-Sands oldalán, míg Rióban olimpiai bronzérmet nyert Barbora Strycovával.

Az 1800 néző előtt játszott találkozó hosszú alapvonalcsatákkal indult, aztán 3:2-nél Babos elvette ellenfele adogatását (4:2), majd bréklabdánál egy kettős hibával le is adta előnyét. A két játékos idegességét sok rontott ütés jelezte, így jutottak el a rövidítésig, melyben a balkezes Safarova 5-1-re elhúzott, s végül 7-4-re hozta a tie-breaket.    

A folytatásban Babos került előnybe (2:0), és néhány tenyeres hiba ellenére 5:4-nél a szettért adogatott. Ekkor nem remegett meg, négy foghatatlan szervát is ütött, így 1 óra 39 perc elteltével egyenlített (6:4).    

Jöhetett a mindent eldöntő játszma, melyben 2:2-nél Safarova egy fonák rövid keresztet a hálóba ütött, ezzel a hazai kedvenc került brékelőnybe. A meccs akkor dőlt el, amikor a cseh teniszező ismét elbukta a szerváját, 5:2-nél pedig Babos a meccsért szerválhatott. Ekkor még nem sikerült megnyernie a gémet, csakhogy 5:3, 30-40-nél meccslabdához jutott. A 2 óra 20 perces találkozót végül Safarova hálóba ütött fonákja zárta le.    


Eddig csak Európán kívül sikerült

"Elképesztő volt ez a hét, köszönöm a bíztatást, a magyar közönség nélkül sokkal nehezebb lett volna. A végén ki akartam szerválni a meccset, aztán egy hálóról lecsorgó labdától elbizonytalanodtam, de aztán újra agresszív voltam, és futottam minden labdáért" - értékelt Babos, aki hozzátette, a vége lehetett volna szebb is, de az a lényeg, hogy megvan a diadal. "Természetesen gratulálok Lucie-nek, megtiszteltetés volt ellene játszani, fantasztikus játékos."    

Babos Tímea előzőleg 2012-ben Monterreyben és 2015-ben Tajvanon diadalmaskodott, emellett 2015-ben Marrákesben és tavaly Florianopolisban vívott döntőt.


Safarova nem hagyja annyiban

A porcelánból készült trófeát a kilencszeres Grand Slam-bajnok és volt világelső Szeles Mónika nyújtotta át Babosnak a záróünnepségen.    

Safarova a köszönetnyilvánítások után elmondta, élvezte a játékot Budapesten, nagyszerű volt a hangulat. "Remélem, legközelebb én nyerek, jövőre mindenesetre visszajövök ide, és újra megpróbálom" - tette hozzá.

SportteniszBabos Tímea

Ajánljuk még