2024.04.24, Szerda

Komp köti össze a Margitszigetet a Duna Arénával

mti

2017.05.03. 09:35

Hetvenkét nap múlva kezdődik a Magyarország által valaha rendezett legnagyobb sportesemény.

Hirdetés

A vizes világbajnokság rajtja előtt minden előkészület a tervezett ütemben halad. Az esemény költségeiről és bevételeiről Seszták Miklós fejlesztési miniszter egy sajtóbeszélgetésén számolt be.


Nemcsak a vb-re szólnak a fejlesztések

A szervezőbizottság elnöke elmondta, a világbajnokságra elkészülő fejlesztések értéke közel 92 milliárd forint. Ezek túlnyomó része - közel 85 milliárd forint -  akkor is megvalósult volna, ha Magyarország nem rendez világbajnokságot.

Ilyen fejlesztés például:

  • a pesti alsórakpart megújítása,
  • a Margitsziget rekonstrukciója,  
  • a Dagály-strand felújítása.
  • a Hajós és Széchy,
  • valamint a Császár-Komjádi uszodák rekonstrukciója.

A legnagyobb értékű beruházás a Duna Aréna és az ahhoz kapcsolódó minden költség - ez 41,637 milliárd forint.


Családbarát jegyárakkal operálnak

A fejlesztési miniszter azt is kifejtette, hogy összesen 38,6 milliárd forint a vb szervezési és működési költsége. A szervezőbizottság ugyanakkor körülbelül 7-10 milliárd forintos bevétellel kalkulált. Ebben az összegben azonban nincsenek benne azok a várható gazdasági eredmények, amelyet a világbajnokságra érkező szurkolók, sportolók magyarországi tartózkodása (éttermi fogyasztások, vendégéjszakák stb.) jelent majd. Jelezte, azért ilyen "szerény" ez a szám, mert "családbarát" világbajnokságot akarnak rendezni, olyan jegyárakkal, melyeknek köszönhetően reményeik szerint minden döntőre telt ház előtt kerül sor. Hozzátette, azt az imázsértéket, amelyet a világbajnokság jelent Magyarországnak, nem lehet számszerűsíteni.

 

A közlekedést a Duna segítségével bővítik

A közlekedésről szólva a szervezőbizottság elnöke néhány sarkalatos pontot emelt ki. A budai alsó rakparton, a Batthyány térnél sorra kerülő óriástoronyugrás helyszínén kizárólag a versenyek idején lesznek majd forgalomkorlátozások. Megjegyezte, a szurkolói zónákat a Margitszigeten alakítják ki, és mivel innen viszonylag bonyolultabb a közlekedés, már tárgyalnak egy esetleges kompjárat működtetéséről, amely a Duna Arénához szállítaná a rajongókat. A sportesemények vonatkozásában először játszhat nagy szerepet a Duna a közlekedésben, így számos hajó közlekedik majd a versenyhelyszínek és a fontosabb budapesti pontok között.

A 17. FINA vizes világbajnokságot július 14. és 30. között rendezik Budapesten és Balatonfüreden.

Sportközlekedésvizes vb 2017