2024.04.20, Szombat

Kerékpárral küzd egy cukorbeteg csapat a cukorbetegség ellen

2018.08.08. 14:20

A Tour de Hongrie-n először indul kizárólag diabéteszes versenyzőkből álló csapat.

Hirdetés

Először indul a kizárólag cukorbeteg versenyzőkből álló kerékpáros csapat, a Team Novo Nordisk a legnagyobb hazai országúti kerékpárversenyen, a Tour de Hongrie-n. A Team Novo Nordisk tagjai nemzetközi kerékpárversenyeken vesznek részt azzal a küldetéssel, hogy inspirálják és tanítsák a diabétesszel élőket. A csapat tagjai most 800 kilométert kerekeznek azért, hogy a magyarországi cukorbetegeket személyes példájukon keresztül aktív életmódra és sportolásra ösztönözzék.

Magyarországon több mint 70%-kal nőtt a cukorbetegek száma az elmúlt másfél évtizedben.

 

Jelenleg mintegy 772 ezer diabéteszes beteget tartanak számon, döntő többségük 2-es típusú cukorbeteg, mondta Dr. Kempler Péter, a Magyar Diabetes Társaság elnöke, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Belgyógyászati Klinikájának egyetemi tanára.

Mind az 1-es, mind a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében jelentős szerepe van a rendszeres és ellenőrzött testmozgásnak.

A gyógyszeres terápián és a megfelelő étrend kialakításán túl, a vércukorszint stabilizálásában, nagyon fontos szerepe van a sportnak. A könnyedebb, ciklikus mozdulatsorokból álló, egész testet átmozgató, és a teljes szív- és érrendszert megdolgoztató mozgásformák, mint például a séta, a gyaloglás, a futás és a kerékpározás, segíthetnek az ideális testsúly elérésében és a cukorbetegség szövődményeinek megelőzésében.

Sportsportegészségkerékpárcukorbetegség