2024.07.24, Szerda

Százféle halétel még holnap estig a Budapesti Halfesztiválon

2016.02.13. 11:20

Sajnos az időjárás nem állt a IV. Budapesti Halfesztivál mellé, pedig több mint százféle halétellel, különleges halfajtákkal, főzőversennyel, gyerekprogramokkal és könnyűzenei koncertekkel várják a látogatókat a Millenáris parkban február 12-14. között. A friss, forró bajai halászlé nagy sikert arat ebben a hűvös, esős időben, a vendégek hamar ráéreztek, hol érdemes sorbanállni.

A több mint 200 kiállító számos különlegességgel készül, például óriásharcsa-sütéssel. A rendezvényen kiemelt figyelmet kap a szürkeharcsa, a magyar vizek legnagyobb hala, ami Baján is nagy népszerűségnek örvend. A város természetesen külön sátorral jelent meg az eseményen, már javában fő és fogy a bajai halászlé, a helyszíni jelentések szerint folyamatosan rendelik a látogatók.

A nemzetközi konyha számos remekét is felvonultatja a program. Így szusit, pad thai tésztát, orosz kaviárt, francia hallevest, olasz branzinót (tengeri süllőt), afrikai tüdős harcsa szalámit vagy fish&chipset is lehet kóstolni, közölték a szervezők.

A gasztronómiai kínálat mellett halászléfőző versennyel, a legkiemelkedőbb magyar séfek halpárbajával, interaktív horgászfaluval, élőhal bemutatóval, gyerekprogramokkal és könnyűzenei koncertekkel várják az érdeklődőket.

Fercsák Róbert, Baja polgármestere a Halfesztiválon tartott pénteki sajtótájékoztatón kiemelte: a város nagy hangsúlyt fektet a hagyományok ápolására és a kulturális értékek megőrzésére, így a májustól októberig tartó Csodálatos Baja program- és fesztiválsorozat eseményeit is a hagyományőrzés és a halászlé, halételek köré csoportosulnak majd.

A Halfesztivállal a szervezők szándéka, hogy népszerűsítsék a magyar halak fogyasztást, erősítsék a magyar gasztronómiában a hal szerepét és hangsúlyozzák egészségmegőrző hatását. Necz István, a halfesztivál főszervezője kiemelte: a rendezvénnyel szeretnék ráébreszteni a látogatókat a Duna természeti értékeinek és vizeink védelmének fontosságára is. 

mti, baja.hu

Galéria

Fókuszbanhalhalászlé