2024.06.19, Szerda

Szerelmesek lakatfala Cegléden

2016.02.04. 09:43

Valentin nap közeleg, a szerelmesek napját február 14-én tartják világszerte. Onnan ered a kedves ünnep, hogy a római korban Claudius császár idején Terniben élt, és hite miatt kivégzett szentté avatott Bálint (Valentint) püspök lett a jegyesek és a fiatal házasok védőszentje a 14. századtól amikor szentté avatták.

Cegléden egyre több pár keresi fel a Vörösmarty téren lévő Szerelmesek lakatfalát, amit tavaly készíttetett a körzet önkormányzati képviselője, ifj. Károly Ferenc. Idén biztos hogy sokan fölkeresik a jeles helyet. A városatya ígéri, hogy ha a rács megtelik lakatokkal, újabb Szerelmesek lakatfalát készíttet a térre. S, hogy a szokáshoz híven eltűnjék a kulcs, egy kis kéz-a kézben andalgás után, az a hídról beledobható az Újárokba.

Mielőtt - a hagyomány szerint - február 14-én kivégezték, búcsúüzenetet küldött a lánynak, amelyet így írt alá: "A Te Bálintod." Ez a Bálint-napi üzenetküldés eredetének leggyakoribb magyarázata. A legenda szerint a püspök a szerelmeseket a keresztény szokások szerint megeskette egymással, köztük katonákat is, akiknek az akkori császári parancsok értelmében nem lett volna szabad házasságra lépni. A friss házaspárokat megajándékozta kertje virágaival. A hagyomány úgy tartja, hogy ezek a házasságok jó csillag alatt születtek. Először a franciáknál és az olaszoknál terjedt el a szokás, hogy ilyenkor a szerelmesek megajándékozzák egymást. Hazánkban ez az ünnep jó húsz esztendeje vált népszerűvé.

forrás: cegled.hu

Galéria