2024.07.24, Szerda

Többek munkáját ismerték el Vácott is

2016.01.29. 08:50

Vác a "Kultúra Magyar Városaként" büszke lehet hagyományaira, értékeire. Nagyszabású ünnepséggel emlékeztek a Magyar Kultúra Napjára. Itt sem maradhatott el a közművelődésért sokat dolgozók kitüntetése, elismerése.

„Történelmünk kiemelkedően jelentős időszaka volt a reformkor, amikor egységgé kovácsolódott a nemzet, korszakalkotó személyiségek sora élt és munkálkodott a társadalmi és kulturális élet területén.” Ezt mondta ünnepi beszédében Mokánszky Zoltán alpolgármester a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett ünnepségen. Hozzátette, hogy ebben a korszakban számtalan maradandó, klasszikus mű született, amelyek közül is kiemelkedik a Himnusz, Kölcsey Ferenc nemzeti imánkká vált költeménye. A költeménynek üzenete van – fűzte hozzá – méghozzá, ha van összefogás, akkor él a nemzet, a kicsinyes széthúzás viszont történelmi bűn, amely veszélyezteti a nemzeti jövőt.

Az alpolgármester szerint méltó, hogy a Himnusz elkészültének évfordulóján évről évre megünnepeljük a Magyar Kultúra Napját mind országosan, mind helyi szinten, köszöntve azokat, akik kiemelkedőt nyújtanak a kultúra és a közművelődés területén.

„Vác a "Kultúra Magyar Városaként" büszke lehet hagyományaira, értékeire, legyenek azok akár múltbéli örökségünk részei, akár újak, gondoljunk csak kőszínházunkra vagy számos, az elmúlt néhány évben nyílt állandó kiállításunkra”- hangsúlyozta Mokánszky Zoltán

Az ünnepi köszöntőt, ünnepi műsor követte, amelyben közreműködött Herczku Ágnes (népi ének), Bodrogi Éva (klasszikus ének), Tokodi Gábor (lant és barokk gitár), Szászvárosi Sándor (viola da gamba).

A megemlékezés folytatásaként Mokánszky Zoltán és Steidl Levente, a Művelődési-Oktatási és Ifjúsági-Sport Bizottság elnöke átadta a kitüntetetteknek a város művészeti-, közművelődési- és közművelődést segítő munkát elismerő díjait. Másnap a Váci Dunakanyar Színházban a Magyar Kultúra Napja tiszteletére Jókai Mór: Az aranyember című művéből készült musical előadásra várták a közönséget.

A KITÜNTETETTEK:
Mózes Irén
 1993. óta munkatársa a Katona Lajos Városi Könyvtárnak. Könyvtáros-asszisztensként, majd több éven át a gyermekkönyvtárban is dolgozott, ahol a kölcsönzés mellett részt vett rendezvények előkészítésében és lebonyolításában. Munkájának is köszönhetően sok gyermek már felnőtt olvasóként a mai napig nagy örömmel tér vissza a könyvtárba. 

Gyakorlati ismereteit felsőfokú segéd-könyvtárosi ismeretekkel egészítette ki. Szakmai munkájával hozzájárul a könyvtár állománygyarapítási munkájához. Feladatain túl kedves, megbízható szervezője a könyvtár rendezvényeinek, munkatársai mindig számíthatnak rá. Vác Város Önkormányzat Képviselő-testületének Művelődési-Oktatási és Ifjúsági-Sport Bizottsága Mózes Irént Vác Város Közművelődését segítő munkáért kitüntető elismerésben részesítette.

Smál-Szilaj Gábor 2001. óta tagja a váci Fónay-Humánia Társulatnak. Szerepelt és játszik most is több előadásban, önálló estjét a váci közönségnek több alkalommal bemutatta. 16 éves kora óta versmondó, konferanszié, néhány éve a helyi televízió hírolvasója. Munkájával támogatta a váci színház alapítását és aktívan dolgozik a színház sikere érdekében. A színpadon kívül tévésorozatban és játékfilmekben is szerepelt. Vác Város Önkormányzat Képviselő-testülete Smál-Szilaj Gábort Vác Város Művelődésért kitüntető elismerésben részesítette.

Az immár 9 éve működő Garay Képzőművészeti Stúdiót Vácott egybeforrt a képzőművészeti oktatás fogalmával. Több korosztály alkot náluk, tanulóik évente nyernek felvételt közép-és felsőfokú művészeti intézményekbe, minden évben számos díjat kapnak országos pályázatokon. A szociálisan rászorulókat ösztöndíjjal támogatják. Tanítják a természetábrázolást, anatómiát, oktatóik elismert képzőművészek. Népszerű nyári táboruk nagy sikernek örvend, sikeresen szervezik újrahasznosított történelem papírmakett-építő versenyüket. Vác Város Önkormányzat Képviselő-testülete Garay Képzőművészeti Stúdiót Vác Város Művészetéért kitüntető elismerésben részesítette.

forrás: vac.hu

Galéria

Kultúrakultúraközművelődésdíjak