2024.05.23, Csütörtök

Tour de Hongrie Cegléden is

2016.03.10. 15:28

A legnagyobb magyar kerékpárverseny a Tour de Hongrie 2016-ban június 28-án Nyugat-Magyarországról rajtol, hat versenynap alatt, tíz megyét érintve összesen 700 kilométert tesz meg.

A legnagyobb magyar kerékpárverseny a Tour de Hongrie 2016-ban június 28-án - az elmúlt évhez hasonlóan ismét - Nyugat-Magyarországról rajtol. A nemzetközi mezőny hat versenynap alatt, tíz megyét érintve összesen 700 kilométert tesz meg a budapesti befutóig. Az idén 20 csapat kap meghívót, így várhatóan 25 ország 120 kerekese áll rajthoz a Magyar Körversenyen. Július elsején Cegléd központjában lesz a 3. szakasz rajtja.

A Tour de Hongrie bemutatóján jelen volt L. Simon László kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkár, Révész Máriusz, országgyűlési képviselő, Polony István, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke, Eisenkrammer Károly, a Tour de Hongrie szervező bizottságának elnöke és Szilasi László, a Tour de Hongrie versenyigazgatója

L. Simon László államtitkár elmondta, a magyar kormány számára kiemelt fontossággal bír a sport támogatása, ahogyan az is, hogy egy ilyen jellegű rangos nemzetközi esemény megmutassa Magyarország szépségeit. A Tour de Hongrie ebben az évben egyik szakasza a fertődi Eszterházy kastély elől indul és a keszthelyi Festetics kastélynál ér célba, míg a végső befutóra a budai Várkert Bazárnál lesz.

A 2016-os útvonalat a főszervező, Eisenkrammer Károly mutatta be. A Tour de Hongrie prológjának, vagyis a rövid, másfél kilométeres egyéni időfutamnak - akárcsak tavaly - Szombathely belvárosa ad otthont. Másnap, az 1. szakasz során fertődi Eszterházy kastélyból indulva Keszthelyre, a Festetics kastélynál felállított célig jut el a mezőny. A harmadik versenynapon Keszthely és Siófok közötti etapra kerül sor, a cél a jellegzetes siófoki víztorony tövében lesz. Július elsején Cegléd központjában lesz a 3. szakasz rajtja. Az alföldi, teljesen sík szakaszon látványos mezőnysprint várható a Karcagon felállított célban.

Innen indul július 2-án a viadal királyetapja, a karaván Magyarország legmagasabb csúcsán, a Kékestetőn zárja ezt a szakaszt. A zárónapra a Gyöngyös és Budapest közötti mezőnyverseny marad, a hagyományoknak megfelelően 2016-ban is a Fővárosban, a Budai Várban fejeződik be a hatnapos Tour de Hongrie.

A Tour de Hongrie ebben az évben is szerepel a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) versenynaptárában, a 2.2-es kategóriájú nemzeti körverseny összdíjazása meghaladja majd az ötmillió forintot. Az egyéni verseny legjobbjai ebben az évben is megkülönböztető mezeket viselnek majd, az összetett legjobbja sárga, a gyorsasági pontverseny legjobbja zöld, a hegyi pontverseny legjobbja piros, a legjobb 23 évnél fiatalabb kerékpáros pedig fehér mezt húzhat fel.

Polony István, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke elmondta: elnöki döntései közül a legjobbnak tartja, hogy annak idején megállapodott Eisenkrammer Károllyal a Tour de Hongrie újraindításáról, a nemzeti körverseny ugyanis anyagiakban és azokban ki nem fejezhetően egyaránt sok hasznot hoz a magyar kerékpársportnak.

Révész Máriusz a biztonságos kerékpáros közlekedés fontosságát hangsúlyozta, s üdvözölte, hogy az idei Tour de Hongrie során amatőr versenyek, túrák és bemutatók is a programba kerülnek.

Szilasi László versenyigazgató a nemzetközi verseny mezőnyéről ejtett szót: a viadal iránt igen nagy az érdeklődés a külföldi és hazai csapatok részéről, a szervezők a beérkező jelentkezések alapján áprilisban jelölik majd ki a résztvevő együtteseket. Az már most kijelenthető, hogy júniusban indul a Tour de Hongrie versenyén a 2015-ben győztes luxemburgi Tom Thill, ahogyan várhatóan rajthoz áll a legutóbbi viadal legjobb magyar versenyzője, Lovassy Krisztián is.

A sajtóbemutató után a felszólalók is próbára tették felkészültségüket a Bringaexpo kiállítás Tour de Hongrie standján, ahol egy-egy kerékpár tekerésével "vihették végig" saját versenyzőjüket az idei viadal útvonalát bemutató terepasztalon.

 

A 2016-OS TOUR DE HONGRIE PROGRAMJA

Június 28. (kedd)                           Prológ, egyéni időfutam       Szombathely
Június 29. (szerda)                        1. szakasz                           Fertőd-Keszthely

Június 30. (csütörtök)                    2. szakasz                           Keszthely-Siófok

Július 1. (péntek)                           3. szakasz                           Cegléd-Karcag

Július 2. (szombat)                         4. szakasz                          Karcag-Kékestető

Július 3. (vasárnap)                        5. szakasz                          Gyöngyös-Budapest

forrás: cegled.hu/mti

Galéria

Hívogatókerékpár