2024.05.23, Csütörtök

Vác városa nyerte el a Föld Órája Fővárosa címet 2015-ben

2016.03.11. 10:45

A Föld Órája a WWF által életre hívott, minden év márciusában megrendezésre kerülő nemzetközi esemény.

A Föld Órája a WWF által életre hívott, minden év márciusában megrendezésre kerülő nemzetközi esemény, melyben arra kérik a háztartásokat és a vállalkozásokat, hogy kapcsolják le és ki a nem létfontosságú lámpáikat és elektromos berendezéseiket egy órára, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a klímaváltozás elleni cselekvés szükségességére. Ebben az évben a Föld Óráját 2016. március 19-én ünnepeljük. 2015-ben Vác városa nyerte el a Föld Órája Fővárosa címet a minden évben megrendezett, több száz főt megmozgató Liget-takarítási programmal.

Az idén 10. évéhez érkezett Föld Órája kezdeményezéséhez kapcsolódva, a világ számos országában meghirdetik a Föld Órája Fővárosa cím elnyeréséért folyó versenyt. Az országok települései számára a Föld órája szervezői olyan kihívásokat hirdetnek, amelyekkel az egyes helyszínek a fenntartható értékek melletti elkötelezettségüket, valós tettek mentén bizonyíthatják, erőforrásaikhoz mérten.

A 2015. évi Föld Órája Fővárosa kihívás során meghirdetett település-zöldítési akciónak eleget téve Vác városa nyerte el a Föld Órája Fővárosa címet a minden évben megrendezett, több száz főt megmozgató Liget-takarítási programmal.

Az idei Liget-takarítás időpontja 2016. március 18. és 19. napjára esik, amely magában foglalja a Föld Órája Fővárosa kihívás időpontját is, így idén is szeretnének indulni a versenyen.

Tekintettel arra, hogy a verseny elbírálása során az egyediséget, az újszerű, ötletes megközelítést is figyelembe veszik, egy „zöld” humán napóra kialakítását tervezik a Duna-parton. A humán napóra abban tér el a szokványos napóráktól, hogy a gnomón szerepét maga az ember tölti be, aki a talajon jelölt megfelelő hónap helyére állva árnyékot vet az órajelekre. Az órajeleket a Liget-takarítás programban részt vevő gyerekek segítségével virágok ültetésével valósítanák meg, a hónapok helyét pedig járólapra festett római számokkal jelölnék.

Ahogyan ez elmúlt évek során is, idén március 19-én 20.30 és 21.30 között kialszanak a fények a Március 15. téren, a Köztársaság úton a Bécsi Kapu és a Konstantin tér között, a Konstantin téren, a Székesegyháznál, valamint a Püspöki Palota kertjében.

forrás: vac.hu

Galéria

VácHelyiföldklímaváltozásLiget-takarítás