2024.02.25, Vasárnap

Váci könyvtárigazgató tervei

2016.01.22. 10:24

Hirdetés

Cserkaszky Györgyi, a váci Katona Lajos Könyvtár nemrég kinevezett igazgatója számol be céljairól, jövőbeni elképzeléseiről. Fontosnak tartja, hogy már a kisgyerekek hozzászokjanak a könyvekhez, az olvasáshoz. Nem könnyű ez a mai internetes világban, de jó programokkal be lehet őket csábítani. Havonta lesznek programok, természetesen nem csak a gyermekeknek. Író-olvasó találkozók, ismeretterjesztés a kultúra, a zene, történelem, egészség, és még számos témakörben. Az eddig is megrendezésre kerülő kiállítások sem fognak abbamaradni.

Cserkaszky Györgyi az olvasás fontosságáról
"A könyvek iránti szeretetet a családomtól kaptam. Nálunk mindenki olvasott. Édesapám például elsősorban történelem témájú könyveket, lehet hogy én azért lettem a könyvtár mellett történelem szakos. Mostanában elsősorban kortárs magyar írók műveit veszem elő. És azok nagyon jók. Hogy egy könyv milyen érzéseket, gondolatokat ébreszt abban aki olvassa, természetesen nagyon sok mindentől függ. De ha a „megfelelő” könyv és a neki „megfelelő” olvasó „találkozik”, akkor az nagyon jó érzés, és én ezt kívánom mindenkinek. Nagyon fontosnak tartom az olvasást, mint az ismeretszerzés eszközét és mint a szórakozás egy formáját. Elkötelezett vagyok abban, hogy az emberek olvassanak és ezt segítsem a munkámmal" - nyilatkozta Cserkaszky Györgyi.

További számítástechnikai fejlesztés, az e-könyvtár szolgáltatás bővítése, a gazdag helytörténeti anyag digitalizálása, bővülő programkínálat - címszavakban így foglalhatók össze a Katona Lajos Városi Könyvtár jövőbeni céljai...
Cserkaszky Györgyi, az intézmény néhány hónapja kinevezett igazgatója legfontosabb küldetésüknek a gyerekek, fiatalok könyvtárba csábítását nevezte meg.
- Természetesen nem jelenti azt, hogy más fontos feladatokat háttérbe szorítanánk. Például sürgető tennivalónknak tekintjük a gazdag helytörténeti anyag digitalizálását és így könnyebben kutathatóvá tételét. Ezen a részlegünkön van is egy új kollégánk, aki egyébként történelem tanár. Így neki is főszerepe lesz a bővülő programkínálat tematikájának összeállításában, az ezzel kapcsolatos szervezőmunkában, az iskolák megszólításában.
- Milyen új programok várhatók a közeljövőben?
- Minden hónapban lesznek mind gyerekeknek, a fiatalabbaknak, mind felnőtteknek szóló programok. Ráadásul rendkívül változatos tematikával, így az író-olvasó találkozók mellett az ismeretterjesztésben helyet kap a természetgyógyászat vagy épp az egészséges életmód ugyanúgy, mint a régészet vagy a történelemkutatás, hogy csak néhány példát említsek. Az idei évből kiemelem az Operaház segítségével megvalósuló, négy alkalomból álló sorozatot, amelynek keretében a dalszínház egy-egy művésze, úgynevezett nagykövete mesél az érdeklődőknek pályájáról, az operairodalomból számára legkedvesebb remekművekről, a különböző világhírű színpadokról. Nagyon nagy várakozással tekintünk az amszterdami Anna Frank Múzeum szeptemberben tartandó három órás képzése elé, amihez egy kamarakiállítás is kapcsolódik majd.
- Ha már kiállításról beszélt, mi várható még?
- Természetesen továbbra is havonta rendezünk kiállításokat, főként a fiatalabb korosztályoknak. Azaz többször szervezünk majd gyerekrajz tárlatokat, ami pedig az önálló bemutatkozásokat jelenti, minél több lehetőséget kívánunk adni fiatal tehetségeknek.
- Mi lesz az infrastrukturális jellegű gondokkal? Például a parkolással…
- Sokan járnak hozzánk kerékpárral, de jelenleg csak egy tárolónk van a bejáratnál. Gépkocsival még nehezebb a helyzet, sokszor csak távolabb találnak helyet a látogatók. Épp ezért szeretnénk jobban kihasználni az épület mögötti területünket, megfelelő lehetőséget teremtve ott a parkolásra, biztonságos kerékpártárolásra.

forrás: vac.hu

fotó: klvk.vac.hu

Galéria

VácHelyikiállításkönyvtáríró-olvasó találkozóolvasás