2024.04.25, Csütörtök

Azonosító chipet ültetett alkalmazottai kezébe egy belga cég

hvg.hu

2017.02.10. 09:00

Nem egy futurisztikus filmből vett jelenet, hanem a valóság, van aki szerint hasznos, más megközelítésben viszont a totális ellenőrzéshez vezethet.

Hirdetés

Belgium egyik legmenőbb high tech fejlesztő és szolgáltató cége, a New Fusion a vállalat flandriai központjában, Walemben próbál ki egy sokak számára bizarrnak tűnő módszert. Eddig az alkalmazottak belépőkártyájában volt azonosító chip: ezzel léptek be a főbejáraton, nyitották a belső ajtókat és aktiválták számítógépüket. Sokszor előfordult azonban, hogy otthon felejtették, vagy elvesztették a belépőt, ezért a cég vezetése kísérleti jelleggel nyolc alkalmazott kezén a bőr alá ültette be a rizsszem nagyságú chipet.

A New Fusion szerint ezzel a módszerrel egyszerűbbé vált az alkalmazottak élete. A 100 eurós chip nem csak a vállalaton belül hasznos, hiszen összeköthető okostelefonnal is, továbbá baleset vagy rosszullét esetén a mentők gyorsan azonosíthatják vele a segítségre szorulót, bemérhetik tartózkodási helyét és hozzájuthatnak a számukra fontos információkhoz.

Az emberi jogok belgiumi ligájának vezetője, Alexis Deswaef azonban aggodalmait hangoztatta. Szerinte a beosztottak totális ellenőrzését is lehetővé teszi ez a módszer. A francia sajtóban is azt írták, bevezetésének náluk jogi akadályai lennének.

A chipbeültetésre ugyanakkor másutt is történtek már kísérletek: 2015-ben először az Epicenter svéd irodatechnikai cég alkalmazta, és egy másik belga vállalat is kipróbálta már. 2016-ban beléptető rendszerként használta egy argentin futball klub, korábban pedig egy exkluzív spanyolországi diszkó törzsvendégei kaptak a bőrük alá chipet. Ezzel léphettek be és fogyasztásukat is ezzel fizették.

Fókuszbankülföld

Ajánljuk még