2024.04.19, Péntek

Élen járnak véradásban a gyáliak

gyal.hu

2016.12.20. 08:37

A Vöröskereszt megyei szervezete csütörtökön újabb véradó akciót szervez a településen, amellyel tovább növelhető az idei évben összegyűlt 117 liter vér.

Hirdetés

A tavalyi évhez képest idén megduplázódott a gyáli véradók száma, amely rendkívüli eredmény, hiszen a térségben 10-15%-os a növekedés, míg Gyál esetében 51%. Az eredmény az országos átlaghoz képest is kimagasló. Összességében 117 liter vért adtak a gyáliak, ami azt jelenti, hogy 780 ember életét mentették meg.

Az idén még tovább növelhető ez a szám, ugyanis a Magyar Vöröskereszt december 22-én, csütörtökön 12.00- tól 18.00-ig véradást szervez az Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtárban.

A Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezete közel 180 településen szervezi a lakossági, munkahelyi véradásokat. Véradásaikon évente közel 30 ezer fő jelenik meg és adja le vérét, hozzájárulva ezzel az egyenletes vérellátás biztosításához Magyarországon.

A véradás teljes folyamata mintegy 30-35 percet vesz igénybe. Első lépésként regisztrálják a véradó adatait. Minden véradás alkalmával kötelező bemutatni a személyigazolványt, ennek hiányában útlevelet vagy jogosítványt, lakcímigazoló kártyát, TAJ kártyát is elfogadnak, fénymásolatot azonban nem. A véradás előtt bőségesen kell folyadékot fogyasztani, valamint étkezni.

A regisztrációt követően a véradónak ki kell töltenie egy, az egészségügyi állapotára vonatkozó kérdőívet, melynek alapján a kivizsgáló orvos eldönti, hogy a jelentkező alkalmas-e a véradásra, illetve, hogy van-e bármiféle kockázata a véradásnak a véradóra nézve. Amennyiben minden kritériumnak megfelel, úgy leadhatja vérét. A vér leadását követően (mely nagyjából 5–7 percig tart) 10 percet pihenni kell.

HelyiMagyar VöröskeresztvéradásGyál