2024.03.19, Kedd

3-as metró: forgalomba állt az első felújított szerelvény

mti

2017.03.20. 13:18

Havonta két felújított szerelvény áll forgalomba, jövő nyártól pedig csak megújult járművek közlekednek, melyekre az orosz gyártó 30 év élettartamot garantál.

Hirdetés

A budapesti 3-as metró fejlesztése fontos állomáshoz érkezett hétfőn délután, elindult az első felújított szerelvény. A sajtóbemutatón kiderült, két héten belül már három korszerűsített szerelvényen lehet majd utazni, és Magyarországon van már öt felújított szerelvény. Tarlós István főpolgármester a bemutatón elmondta, várhatóan havonta két felújított szerelvény áll forgalomba. A tervek szerint 2018 nyarától már csak ilyen felújított szerelvények közlekednek az Újpestet és Kőbánya-Kispestet összekötő vonalon.

A járműveket az eredeti gyártójuk jogutódja, az orosz Metrovagonmas újítja fel. A szerződés szerint 222 metrókocsi felújítása csaknem 220 millió euróba kerül. A gyártó a felújított metrószerelvényekre a korábbi húsz év helyett harminc év élettartamot garantál. A megújult szerelvények megjelenésükben harmonizálnak a 2-es és a 4-es metró szín- és formavilágával.

A metróvonal infrasturkturális felújítására nemrég írták ki a pályázatokat, a rekonstrukciós munkák várhatóan nyáron elkezdődnek, így a 17 kilométeres, napi félmillió utast szállító vonal 2020-ig teljes körűen megújul.

Helyiközlekedés3-as metró