2024.04.26, Péntek

A hagyományos borászmesterséget pártolják budafoki fiatalok

budafokteteny.hu

2017.03.02. 15:20

Tavaly júniusban nemzetközi program indult öt ország részvételével a tradicionális mesterségek újjáélesztése céljából. A borászatot a budafoki Soós István Borászati Szakiskola képviseli a projektben.

Hirdetés

Három évig tartó projekt indult el YouInHerit néven 2016 júniusában Budafok-Tétényben, ahová Magyarország mellett Szlovéniából, Horvátországból, Olaszországból és Lengyelországból is érkeztek fiatalok. Céljuk az olyan hagyományos mesterségek továbbéltetése, mint a borászat, a fazekasság, az olívaolaj gyártás, a sörfőzés, a tengeri só lepárlás vagy a gondolakészítés. Véleményük szerint, ha lehetőséget kapnak rá, akkor az emberek a helyi, tradicionális értékeket előnyben részesítik a globalizált egyentermékekkel és szolgáltatásokkal szemben.

A helyzetértékelést és igényfelmérést követően a program során a fiatalok a gyakorlatban is kipróbálhatják ötleteik életképességét: elkészül egy olyan regionális akcióterv, ami a kulturális értékek fenntartható módon való megőrzésére és a fiatalok bevonására is alkalmas. A program budafok-tétényi résztvevői azt vizsgálják, hogy miként lehet a borászatokat a helyi látványosságok körébe emelni és ezzel a turisztikai kínálat bővítésére felhasználni.

A programhoz kapcsolódóan egy online kérdőívet is megalkottak, mely szerda óta kitölthető.

HelyiborBudafok