2024.03.29, Péntek

A főváros szívébe költözik a Magyar Építészeti Múzeum

mti, magyarepitok.hu

2017.11.09. 09:45

A kibővülő gyűjtemény a régi BM Kórház Városligeti fasori épületeiben lesz látogatható.

Hirdetés

A 2007 óta üresen álló, több műemlék jellegű épületet is magában foglaló volt BM Kórházba költözik a Magyar Építészeti Múzeum (MÉM) a kormány döntése alapján – derül ki a Magyar Közlönyből. A fővárosi Városligeti fasor és a Bajza utca kereszteződésénél fekvő komplexum a rendszerváltás előtt a Belügyminisztérium állományát látta el, majd később általános kórházként működött. Az intézményt a Quittner Zsigmond által 1887-ben épített Fasor Szanatóriumból alakították ki.

A költözéshez egyszeri támogatásként 465 millió forintos támogatást kap az intézet a Magyar Művészeti Akadémián Keresztül, a gyűjtemény kiegészítését pedig 274 millió forinttal támogatja a kormány. Az MMA január 1-jén vette át MÉM fenntartói feladatait az ekkor megszűnt Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központtól.

 

Forrás: mierzsebetvarosunk.blog.hu

 

Gyarapodik a múzeum gyűjteménye

A MÉM építészeti-építészettörténeti gyűjteményét építész- és belsőépítész-életművekkel bővítik ki és a területhez kapcsolódó tudományos gyűjteményeket is itt fogják tárolni. A költözéssel és kibővítéssel egyidőben a múzeum új nevet kap: Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM-MDK) néven fog működni.

 

Helyimúzeumépítészet