2024.04.20, Szombat

Gödöllő is célba vette az Európa Kulturális Fővárosa címet

mti

2016.09.15. 21:27

Többek közt a barokk színház, a város 50 kulturális csoportja és a tematikus években szerzett gyakorlat lehet az ötödik magyar pályázó ütőkártyája.

Hirdetés

Megpályázza az Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban címet Gödöllő, miután a helyi képviselő-testület csütörtöki ülésén felhatalmazta Gémesi György polgármestert a pályázat beadására. „Az önkormányzat számos érvet tud felsorakoztatni amellett, hogy miért érdemelhetné ki az ország egyik legismertebb 50 ezer fő alatti települése a rangos elismerést” - mondta Péterfi Csaba kommunikációs igazgató az MTI-nek.

 

Eddig is ez volt a város húzóereje

Az igazgató úgy fogalmazott, a kultúra ma a város egyik húzó ereje, elég, ha a királyi kastélyban nemrég megnyílt, Európában is párját ritkító barokk színházra vagy a városi múzeum napokban átadott állandó kiállítására gondolunk. Hozzátette: javában zajlik a Művészetek Háza korszerűsítésének második üteme, megújul a Testőr laktanya, a közeljövőben elkészül a Hattyús tó. Ráadásul Gödöllőn 2011 óta tematikus évek köré fűzik fel a kulturális programokat, így kapcsolva össze a kultúrát a turizmussal.

További érvnek számít, hogy Gödöllőn több mint 50 kulturális csoport működik, sok közülük országosan és nemzetközi szinten is ismert. Ilyen például a Gödöllői Szimfonikus Zenekar, a Cimbaliband, a riói olimpián vendégszereplő Fricska Táncegyüttes vagy a Szentpéterváron díjazott Talamba Ütőegyüttes. Kiemelésre érdemes a XX. század eleji szecessziós Gödöllői Művésztelep szellemiségét őrző Gödöllői Új Művészet Közalapítvány, valamint a királyi kastélyban helyreállított lovarda, ahol számos rangos fesztivált tartanak évről évre. 

 

Összesen öt magyar város pályázik

A pályázat év végén jelenik meg. A beadványokat tizenkét fős nemzetközi szakértő testület bírálja el. A második fordulóba meghívott városok feladata a javaslatok beépítése és a végleges pályázati anyag összeállítása. A végső döntés 2018 nyarán születhet meg.    

Gödöllő mellett korábban Tokaj, Debrecen, Veszprém és Eger jelezte, hogy indulni szeretne az Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázaton.

A címet 1985 óta ítéli oda az Európai Unió, a nyertes egy éven át lehetőséget kap kulturális életének bemutatására. Hazánkból eddig egyetlen város, Pécs nyerte el a címet. 2023-ban az egyik főváros Nagy-Britanniából, a másik Magyarországról kerül ki.

GödöllőKultúra