2024.04.23, Kedd
Mától háromnapos gálával búcsúznak a denevértől Budapesten
Vadonleső - Facebook

Mától háromnapos gálával búcsúznak a denevértől Budapesten

MTI

2016.11.18. 12:22

Természetvédelmi kavalkáddal zárul péntektől az év emlőséhez, a denevérhez kapcsolódó tematikus programsorozat a Magyar Természettudományi Múzeumban.

Hirdetés

Sikeres volt az év emlőséhez, a denevérhez kapcsolódó programsorozat. Az év során huszonöt országos rendezvényt tartottak, ezeken mintegy huszonegyezren vettek részt - mondta Rácz András, a földművelésügyi tárca környezetügyért felelős helyettes államtitkára pénteken, a háromnapos gála megnyitóján.

Rácz András hangsúlyozta, hogy hazánkban sajnos sok negatív érzés, babona, népi hiedelem kapcsolódik a denevérekhez, holott valamennyi rovarevő. A denevéreknek mintegy 1100 ismert faja él a világban és ezzel a fajokban második leggazdagabb emlősök csoportjába tartoznak.

Korsós Zoltán, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója arról beszélt, hogy Magyarországon 28 denevérfaj él és valamennyi védett. Az év emlőse eseménysorozatot harmadszor rendezték meg: az előző két évben a keleti sün, majd az ürge volt a fókuszban a nyolcvannnál is több magyarországi emlősfaj közül.

Átadták a tematikus évhez kapcsolódó Mesebefejező pályázat, valamint a Denevérre ultrahangolódva című videoklip-készítő pályázat díjait. Előbbit a denevérek népszerűsítése és védelme érdekében a Természetvédelem Nagykövete címet viselő kortárs írók közreműködésével szervezték meg. A díjazott gyerekszerzők meséit pénteken déltől Für Anikó, Galkó Balázs és más színművészek adják elő.

Bakó Botond Zoltán, az FM Vadonleső programjának munkatársa bejelentette, hogy 2017-ben a mogyorós pele lesz az év emlőse Magyarországon.

OrszágosFöldművelésügyi MinisztériumtermészetvédelemDenevérmúzeumgála