2024.04.18, Csütörtök

Új madárfajt hozott Magyarországra a tomboló északi szél

mti

2016.12.06. 06:14

A fehércsőrű búvár akár 60 méter mélyre is lemerül halászat közben, hazánkban még soha nem látták megjelenni.

Hirdetés

Magyarországon először figyeltek meg fehércsőrű búvárt a balatonföldvári mólónál. Nagy valószínűséggel az elmúlt napokban tomboló északi szél sodorhatta a Kárpát-medencébe ezt a Közép- és Kelet-Európában rendkívül ritkán megjelenő madárfajt.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) arról számolt be, hogy a nagytestű, liba méretét is elérő búvárok akár hatvan méternél mélyebben a víz alá merülve vadásznak halakra, rákokra és csigákra.


A nász idejére ragyogó ruhába öltözik

A búvárok közül mindössze három faj költ Európában (északi, sarki és jeges), a fehércsőrű nem tartozik közéjük, miután csak Szibéria, Alaszka és Kanada arktikus térségeiben fészkel. Telelő példányai Észak-Norvégiában fordulnak elő kis számban. A magyar előfordulás nemzetközi szinten is érdekes adatnak számít.

A búvárfajok között a fehércsőrű a legnagyobb termetű, jellegzetes fehéres-sárgás csőréről lehet megismerni. Nászruhában rendkívül impozáns látványt nyújt fekete alapszínű fehér pettyes tollazatával és fehér hasával. Nyugalmi ruhában szürke, csak nyaka és álla fehér. A jeges búvártól egyedül szalmasárga csőre különbözteti meg, amely egy kicsit felfelé hajlik.

Országostermészetmadarak