2024.03.29, Péntek

Ők az újév első magyar babái

MTI

2017.01.02. 09:24

Megkapta az Operaház idei útravaló lemezét az első újszülött, egy budapesti kisfiú. Az első vidéki baba Debrecenben jött a világra, mindössze fél perccel fővárosi társa után.

Hirdetés

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója az intézmény Útravaló 2017 címmel megjelent lemezével személyesen köszöntötte az év első újszülöttjét vasárnap. Az idén fél perccel éjfél után Budapesten, a Semmelweis Egyetem II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján született az ország első gyermeke: Csorba Benjámin Noel 2850 grammal és 50 centiméterrel jött világra.

A fővárosi állami intézmények szülészetei közül sok helyen született gyermek Újév napján, több kórházban 2017 első órájában: az Uzsoki kórházban 0 óra 12 perckor, a Jahn Ferenc kórházban és a Szent Imrében 0 óra 35 perckor, a Magyar Honvédség Állami Egészségügyi Központ szülészetén pedig 0 óra 40 perckor.

Ókovács Szilveszter köszönti az újév első fővárosi újszülöttjét, Csorba Benjámin Noelt és édesanyját, Horváth Valériát a Semmelweis Egyetem klinikáján 2017. január 1-jén. (fotó: MTI)

 

Az első vidéki újszülött Szemán Alíz, aki 4750 grammal és 61 centiméterrel, a debreceni Kenézy Gyula kórház szülészetén éjfél után egy perccel jött világra. A kislány 4750 grammal és 61 centiméterrel, természetes úton, debreceni szülők első gyermekeként született, édesanyja 22 éves.

 

Szemán Alíz, az újév első vidéki újszülöttje és szülei, Kozma Brigitta és Szemán Gábor a debreceni Kenézy kórház szülészetén 2017. január 1-jén. (fotó: MTI)

 

A Magyar Állami Operaház ötödik alkalommal állít össze zenei kiadványt az újszülöttek számára. Az Útravaló című sorozat minden évben más szempontok szerint válogat a gyermekek alapműveltségét is meghatározó, fülbemászó dallamokból. A lemez a PromoBox BabaCsomagjainak részeként várhatóan 90 ezer példányban jut el az idei év újszülött magyar állampolgáraihoz országhatáron belül és kívül.

A 2017-es lemezen többek közt Mozart A varázsfuvola és Rossini Sevillai borbély című operájának nyitányai szerepelnek, és Kodály Háry Jánosából az Intermezzo is felcsendül a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és a Magyar Állami Operaház Zenekara előadásában. Mindemellett a lemezen már nem aktív, ikonikus művészek magyar nyelvű előadásában meghallgatható az Éj királynője, a Rigolettóból a Herceg, valamint Pomádé híres áriája, és Figaro belépője, továbbá a Hunyadi Lászlóból az Esküvői jelenet és cabaletta, A walkürből a Tavaszi dal, a Bajazzókból pedig a Madárdal.

fotó: MTI

Ókovács Szilveszter az idei Kodály-évre utalva úgy fogalmazott: „a neves zeneszerző, zenetudós világosan és tömören leszögezte, hogy a gyermek zenei nevelése nem az anyaméhben, hanem minimum a nagyanyai méhben kezdődik”. A főigazgató az újszülött köszöntése és a friss kiadvány megjelenése alkalmából azt kívánta, minél többen élhessék át, amit saját családjában maga már negyedszerre is megtapasztal. „Ez a teremtett és velünk született készség a mi reményünk, az Opera és a kultúránk reménye” - idézte a főigazgatót az operaház közleménye.

Galéria

Országosújszülöttopera