2023.03.26, Vasárnap

A Hadtörténetiben hat napig tart a nemzeti ünnep

MTI

2017.03.08. 11:58

Péntektől március 15-ig múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, népi játékokkal, ingyenes tárlatvezetésekkel, előadásokkal, kézműves foglalkozásokkal várják a látogatókat.

Hirdetés

A múzeum közleménye szerint az idei ünnepi rendezvénysorozat pénteken 15 órakor veszi kezdetét, amikor a hagyományos Forradalmi Forgatag kiemelt rendezvényeként játékkiállítás nyílik a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. Az időszaki tárlat főszereplői a Schenk Károly budapesti fröccsöntő-mester által készített mini emberkék. Az 1980-as és 1990-es évek népszerű magyar játékfigurái között megtalálhatók Mátyás király fekete seregének katonái vagy az 1848-49-es forradalom és szabadságharc osztrák katonái és magyar huszárjai is. A több együttműködő partner magángyűjteményéből összeállított időszaki tárlat augusztusig lesz megtekinthető a budai Várban.

Szombaton és vasárnap a „Jelszavaink valának haza és haladás” című, az 1815 és 1866 közötti magyar történelmi időszakot bemutató állandó kiállítást 11 órakor és 15.30-kor ingyenes tárlatvezetéssel lehet körbejárni. 13 órakor pedig „A szabadságharc fegyverei” című 75 perces előadáson és fegyverbemutatón vehetnek részt az érdeklődők. Ezen felül egész napos kézműves foglalkozásokkal várják a családokat.

Hétfőn és kedden múzeumpedagógiai órák, fegyverbemutatók, előadások várják az óvodás és diákcsoportokat, amelyekre a múzeum honlapján lehet regisztrálni. Az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc katonai története köré épülő foglalkozások bemutatják a fegyvernemeket, a szabadságharc híres alakjainak tevékenységét, de belecsöppenhetnek egy Huszármesébe is, vagy egy tiszteletbeli honvéd kiképzésen vehetnek részt, amelyeken keresztül játékosan ismerkedhetnek a korszakkal.

A Forradalmi Forgatag rendezvény március 15-én kínálja a legtöbb programot a családok számára. A nemzeti ünnep napján déltől Vivat Hussar! címmel múzeumpedagógiai foglalkozás, majd 15 órától A szabadságharc fegyverei és harcászata című fegyverbemutató kezdődik. Emellett egész nap lesznek ingyenes kézműves foglalkozások: játékkatona-festés, fémkatona-öntés, fafaragás, kerámiázás, ékszerkészítés, népi ügyességi játékok. Bemutatót tartanak a hagyományőrzők és a Magyar Szablyavívó Iskola is.

Ajánlómúzeummárcius 15Magyarország hadtörténeteBudai Vár