2024.07.13, Szombat

Egy apró nógrádi faluból is be lehet látni a világot

mti

2018.12.02. 08:08

Somoskőújfalu világát mutatja be a budapesti Műcsarnokban pénteken megnyílt kiállítás első egysége.

Pénteken a budapesti Műcsarnokban megnyílt a Rejtett történetek című tárlat, mely Földi Péter és Böröcz András képzőművészek munkásságát mutatja be. A kiállítások 2019. január 20-ig lesznek látogathatók, a részletekről az MTI számolt be.


A teljességet kifejező kör motívuma meghatározó

Földi Péter Somoskőújfalun született, és tanulmányai után oda is tért vissza, bizonyítva, hogy "egy kicsi faluból is be lehet látni a világot" - mondta el a kiállítás csütörtöki sajtóbejárásán Rockenbauer Zoltán kurátor, hangsúlyozva: az alkotó elsősorban a Nógrád megyei falucska mindennapjaiból, történeteiből merít ihletet. 

Somoskőújfalut és környezetét, a falu változását és állandóságát mutatja be a tárlat első egysége, bőséggel felvonultatva a Földi Péterre jellemző állatfigurákat.

"Munkái nem tájképek, hanem szimbolikus üzeneteket hordozó, narratív festmények" - emelte ki a kurátor.   

Földi Péter nagyméretű bronzszobrai szolgálnak a második terem kapuiként, a teljességet kifejező körmotívum azonban nemcsak ezekben, hanem a vásznakon is gyakran felbukkan. Földi Péter színekben gazdag festői világából az utolsó egység a bibliai témák, a népi hagyományok, falusi hiedelmek témáit mutatja meg.   


Sztálin és a holokauszt is a témák között

Böröcz András 1985-ben költözött át Brooklynba; a kiállítás elsősorban az Egyesült Államokban keletkezett munkákból válogat. A belépőket Böröcz emblematikus műve, az Akasztottak fogadja, döbbenetes erővel szemléltetve a 20. század kataklizmáit - mondta el Kovalovszky Márta kurátor. Böröcz András hozzátette: Amerikában vált fontossá számára a holokauszt-tematika, amely a tárlat több darabjában is előkerül, míg például a Lipton-könyv Sztálin figuráját idézi meg "akasztófahumorral".

Egy-egy gondolat, motívum számos médiumon keresztül fel tud bukkanni - beszélt saját látásmódjáról a művész. Ilyen például a változatos formákban feldolgozott kalapács-, tojás- vagy ceruzamotívum. A ceruza a kiállításban feltűnik magányosan megfaragott alakok alapanyagaként, de kötegekből kifaragott tornyokként, oltárokként, tömbökként és más formákban is, míg a tárlat végén a látogató betekintést kap Böröcz András performatív tevékenységébe is.   

Szegő György, a Műcsarnok művészeti igazgatója emlékeztetett arra, hogy a Rejtett történetek című nagykiállításhoz kapcsolódó kiállítások sorát december 7-én Drozdik Orsolya és Gellér B. István tárlatai egészítik ki.

Ajánlókiállítássomoskőújfaluképzőművészeti kiállítás