2020.12.05, Szombat

Hirdetés

A börtönök világa elevenedik meg egy szentendrei kiállításon
Illusztráció (visiteger.com)

A börtönök világa elevenedik meg egy szentendrei kiállításon

MTI

2019.02.14. 16:20

A tárlaton festményeken, installációkon, videókon és grafikákon keresztül jelennek meg egy strasbourgi börtön épületének változatos építészeti motívumai.

Hirdetés

A börtönök világát eleveníti meg rendhagyó formában a Gruppo Tökmag Művészcsoport Design és Biztonság című kiállítása, amely a szentendrei MANK Galériában nyílt meg.

A 2008-ban létrejött csoport kortárs képzőművészeti kiállításán többek között festményeken, installációkon, videókon és grafikákon keresztül jelennek meg egy strasbourgi börtön épületének változatos építészeti motívumai, amelyek sok képzőművészeti asszociációra adnak lehetőséget - olvasható a MANK Galéria tájékoztatójában.


Az elítéltek is az alkotófolyamat részei

A kortárs képzőművészeti alkotásokat kiegészítő tabló rajzain pedig a strasbourgi börtön rabjai "véleményezik" az épületet. Az alkotócsoportnak közvetítő segítségével sikerült felvenniük a kapcsolatot az elítéltekkel, akiket arra kértek, hogy egy A4-es lapra rajzolják le az épületet, vagy annak egy általuk jellemzőnek tartott részletét, illetve a belső tereket. Mint írják, ezek az alkotások az elítélteknek az épületet meghatározó játékos forma és szín-világához fűződő ambivalens viszonyáról is beszélnek.


Fókuszban az építészet és a talált tárgyak

A Gruppo Tökmag Művészcsoportot Tábori András és Budha Tamás hozta létre. Tevékenységük fókuszpontjában a közterek, az építészet, a városi nyomok, a talált tárgyak, a félmúlt archívumai és mindezek kombinációi állnak. Munkáik a városi élet, a publikus terek és a mindezt átszövő jelek és történetek viszonyrendszerében értelmezhetők. A csoport tevékenysége a rejtett jelenségek hétköznapi valóságát, a nagyváros közelmúltjának mindennapjait veszi alapul, csaknem minden projektjük erre a közegre reflektál.

A kiállítás március 10-ig tekintehtő meg.

SzentendreAjánlókiállításképzőművészeti kiállítás