2024.04.18, Csütörtök
1200 éves örmény zsoltárkönyvet hoztak a Várba
armenianchurch.us

1200 éves örmény zsoltárkönyvet hoztak a Várba

mti

2019.03.26. 14:09

Az első négy teljes örmény Bibliakiadás, valamint számos családi ereklye és az erdélyi örmények vallásgyakorlatához kötődő tárgyak is láthatók az Országos Széchényi Könyvtár kiállításán.

Hirdetés

Egység és sokszínűség - Örmény Biblia és vallásos társadalom címmel hétfőn nyitotta meg tárlatát a budavári Szécheni Könyvtár (OSZK).

Csaknem kétéves kutatómunka eredményeként ismerheti meg az OSZK közönsége annak a hányattatott sorsú közösségnek a történetét, amely a történelemben először vette fel a kereszténységet államvallásként - mondta el a megnyitón Tüske László főigazgató.

A könyvtár és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) Armenológiai Intézetének együttműködésében megvalósult kiállítás létrehozásához számos elhivatott magángyűjtő is hozzájárult. A látogatókat gyönyörű kézírásos és nyomtatott Bibliák, ősi zsoltároskönyvekkel többek között egy 807-ből származó példány) is várják.

Christian Lübke, a megnyitón felszólaló lipcsei Kelet-európai Történeti és Kulturális Kutatóintézet (GWZO Leipzig) igazgatója arra emlékeztetett, hogy Magyarország történelme során menekülők számos hullámát fogadta be, amint erről már Szent István is szólt Intelmeiben.

Ennek az etnikai és kulturális sokszínűségnek pedig távolsági kereskedőnépként az örménység is része lett

– tette hozzá.

Örményország már 301-ben felvette a kereszténységet mint államvallást, majd alig száz évvel később Meszrop Mastoc megalkotta az örmény ábécét, és lefordította az egész Bibliát. Ez a fordítás egyben az örmény írásbeliség első emléke is.

AjánlókiállításkultúraBudai Vár