2024.05.19, Vasárnap

Az első világháború ceglédi hőseire emlékezik a város Kossuth Múzeuma

2015.11.12. 21:54

Istenem, ne többet címmel nyílik új időszaki kiállítás pénteken a ceglédi Kossuth Múzeumban - tájékoztatta az MTI-t az intézmény igazgatója.

    Reznák Erzsébet elmondta: az új kiállítás az egy évszázaddal ezelőtt zajlott nagy háború korszakára emlékezik saját és más köz-, valamint magángyűjtemények tárgyainak, dokumentumainak bemutatásával.
    A tárlaton látható lesz az az összeállítás, amelyet a korszak hirdetményeiből állított össze a kiállítás rendezője, Gyura Sándor, valamint az egykor Cegléden állomásozott 8. cs. és kir. huszárezred és a Ceglédről bevonult katonák dokumentumai - mondta az igazgató.
    Európa, az ország és a város történetének tragikus korszakát idézik fel az egykori ceglédi hadikórház és a Ceglédre internált hadifoglyokkal kapcsolatos emlékek, kiállítják a ceglédi Sági István harctéri bátorságát dokumentáló vitézségi jelvényét és portréját, emellett fotók, képeslapok, plakátok, katonai felszerelési tárgyak között sétálhat a tárlat látogatója, aki betekinthet egy elsősegélynyújtó hely rekonstrukciójába is. 
    A Ceglédiek az első világháborúban alcímet viselő kiállítás jövő év márciusáig látható. 

mti

Fotó: www.hu.wikipedia.org

Galéria