2024.05.21, Kedd

Befejeződött a pilisvörösvári szennyvízprojekt

2015.09.24. 13:27

Az új szennyvíztisztító-telep alkalmassá vált a szennyvíziszap-kezeléssel, a biológiai szennyvíztisztítással és az egyéb technológiai paraméterekkel összefüggő jogszabályi előírások teljesítésére

Csaknem 1,2 milliárd forintot költöttek Pilisvörösváron a helyi szennyvíztisztító-telep fejlesztésére és a csatornahálózat felújítására, bővítésére, a nagyrészt uniós forrásból finanszírozott beruházás próbaüzeme a napokban fejeződött be - tájékoztatta a Pest megyei város polgármestere kedden az MTI-t.

Gromon István (Vörösvárért Közéleti Egyesület - VKE) elmondta, hogy az uniós pályázaton 2012-ben elnyert 1,1 milliárdos támogatásnak köszönhetően tavaly tavasszal kezdődött a régi szennyvíztelep technológiai korszerűsítése, amelynek révén napi 1900-ról 2100 köbméterre növelték a létesítmény kapacitását.

Az új szennyvíztisztító-telep alkalmassá vált a szennyvíziszap-kezeléssel, a biológiai szennyvíztisztítással és az egyéb technológiai paraméterekkel összefüggő jogszabályi előírások teljesítésére - tette hozzá a polgármester.

Közölte: a biológiai tisztítómedence befedése óta mesterséges szagelszívás garantálja a környék levegőjének bűzmentességét, megszűntek a korábban jellemző szennyvíztisztítási problémák, és most már azok a pilisvörösvári ingatlantulajdonosok is ráköthetnek a csatornahálózatra, akik évek óta vártak erre a lehetőségre (a bővülés 344 háztartásban jelent könnyebbséget).

A beruházás részeként egy nagy értékű csatornatisztító célgépet is beszereztek, így a mintegy 14 ezer lelkes város szennyvíztisztítással kapcsolatos problémái megoldódtak a következő 30 évre - tette hozzá Gromon István.

A polgármester kitért arra: a próbaüzemet is sikerrel teljesítő, 1,2 milliárd forint összértékű projekt 94,95 százalékos uniós pályázati támogatással, csaknem 100 millió forintnyi önkormányzati hozzájárulással valósult meg.

Galéria