2024.04.22, Hétfő

ÉLESEDIK A VERSENY A FÖLDEKÉRT

2015.11.24. 21:24

Hirdetés

Újabb megyékben kezdődött meg hétfőn az állami földek értékesítése, Pest megyében is gond nélkül zajlottak a licitek. Az érdeklődés elsősorban a piacképes ingatlanok iránt jelentős, sokan a korábban haszonbérbe kapott ingatlant szeretnék megvásárolni, míg mások néhány hektárral bővítenék a családi gazdaságukat.

A földárverésre kijelölt érdi ipartestület épülete előtt hétfőn már látható volt, hogy a Pest megyei területek iránt nagyobb az érdeklődés. Ebben a megyében mintegy 500 parcellát árvereznek el december 19-ig. A nap első nyertesének nem volt nehéz dolga, az ötmilliós kikiáltási áron vásárolhatta meg a 6,27 hektáros területet.

– A tanyám melletti néhány hektáros területet már csaknem 30 éve művelem bérlőként, most pedig, amikor lehetőség nyílt rá, végre megvásárolhattam a földet – mondta lapunknak Gesztelyi Nagy Tibor, a licit nyertese.

Az egyszemélyes licit ugyanakkor nem volt jellemző az árverésekre, a legtöbb ingatlanra legalább ketten jelentkeztek. Az egyik, több állami területet is bérlő gazdálkodó komoly kihívóra lelt a hétfői árverésen, így a 9,5 millió forinttal kikiáltott, 10 hektáros területet végül 35,1 millió forintért vehette meg, míg az eredetileg 4,85 millió forintért meghirdetett szántót végül több, mint 17 millió forintért vásárolta meg az „ellenfele”. Dobra verték a holland tulajdonú Hunland
Trade Kft. által bérelt Pest megyei földeket is. Bár az előzetes regisztráció szerint egy külföldi földműves is licitált volna az egyik földrészletért, végül – az árverési biztosíték befizetése után – nem jelent meg az árverésen. Így a 43 millióért meghirdetett ingatlanért két magyar gazdálkodó szállt ringbe, a parcella végül valamivel több mint 54 millió forintért kelt el.

 

Bár a legtöbb parcella gazdára talált a hétfői árverésen, a győztes licitálók még nem lehetnek biztosak abban, hogy végül a nevükre kerül az ingatlan. A licit után ugyanis kifüggesztik a szerződést, ez idő alatt pedig az elővásárlásra jogosultak is jelezhetik vételi szándékukat. Így tesz az a tegnapi licitáló is, aki ugyan vesztesként került ki az árverésből, ugyanakkor elővásárlási jogával élve szeretné megvásárolni az érintett ingatlant. Bár a gazdálkodó első olvasatra akkor járt volna a legjobban, ha el sem jön a licitre, így az érintett területet a kikiáltási áron veheti meg, kedvezményes hitelt azonban csak akkor kaphat a földvásárláshoz, ha maga is részt vesz az árverésen.

forrás: www.magyaridok.hu

Galéria