2024.05.22, Szerda

Emlékhely a ceglédi katonáknak

2016.02.01. 11:54

Emlékhelyet állíthatnak idén a helyi katonai szervezeteknek és az ott szolgáló katonáknak Cegléden. Évkezdő klubnapon összegezték a nyugalmazott katonák a tavalyi évet és a jövőbeli tervekről is beszélgettek.

A Ceglédi Dózsa György Honvéd Nyugdíjas Egyesület elődjét, a helyőrségi nyugdíjas klubot 1970. október 1-jén nyugállományú katonák és rendőrök alapították. Jelentős változást jelentett, az a miniszteri rendelet, ami később a nyugdíjasok önszerveződésére adott lehetőséget és támogatási rendszerrel segítette a nyugdíjas egyesületek működését. A ceglédi szervezet életében természetesen nagy változást jelentett a laktanya bezárása, a helyőrség megszűnése legaktívabb szervezetté váltak.

Ma már Cegléd egyik legnagyobb létszámú, és legtöbb vonzó programot szervező egyesületként léteznek. Ebben a régi katonavárosban, lehetőségeiknek megfelelően mindent megtesznek a katonahagyományok megőrzése, ápolása érdekében. A múlt évben ünnepelte az egyesület fennállásának a 45. évét, több tag is elismerést vehetett át a honvédelmi minisztériumtól, a BEOSZ-tól és Cegléd Város Önkormányzatától is.

A találkozó vendége volt a polgármester, Takáts László is, aki tájékoztatta az egyesületet a város helyzetéről, feladatairól és válaszolt a felmerülő kérdésekre. A Dózsa György Honvéd Nyugdíjas Egyesület elnöke, Lukács István elmondta szeretné, ha emlékhelyet állítanának idén a helyi katonai szervezeteknek és az ott szolgáló katonáknak Cegléden. Továbbá a klubhelyiség rossz állapotban levő tetőszerkezete is javításra szorul. A Polgármester szeretne a kéréseknek eleget tenni és a jövőben biztosítani egy helyet az emléktáblának, valamint az önkormányzat közreműködésével a tetőt is megjavítják majd.

A tavalyi évhez hasonlóan, idén is mindent megtesznek azért, hogy változatos, érdekes programokat szervezzenek és a város közéletében is aktívan részt vegyenek.

forrás: cegled.hu

 

Galéria

Helyiprogramokemlékhelykatona