2024.05.21, Kedd

Ennyi veszély leselkedik a gyerkőcre nap, mint nap!

2015.11.18. 10:56

A Poszeidón Speciális Mentőszolgálat és az Epson együttműködésének köszönhetően a Pest megyei háziorvosi rendelőkben, gyermekkórházakban és védőnői szolgálatoknál lesz elérhető az otthoni veszélyekre figyelmeztető brosúrasorozat első része. A kiadvány a háztartásokban előforduló gyermekbalesetek megelőzésére kívánja felhívni a szülők figyelmét.

 

A három részesre tervezett tájékoztatók összeállításában több gyermekorvos, toxikológus, ortopéd traumatológus szakorvos és egy kertészmérnök is részt vett, hogy a lakókörnyezetben megtalálható veszélyforrásokat minél szélesebb körben feltérképezhessék. Az első brosúra főként a kisdedkor (kb. 1-4 éves korosztály) legjellemzőbb veszélyforrására, a mérgezéses – vegyszerek, tisztítószerek, gyógyszerek, dísznövények, kártevőirtó szerek okozta – háztartási balesetekre fekteti a hangsúlyt. A gyermekkori mérgezéses esetek több mint 50%-a (53,67%) ebből a korosztályból származik az Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat (ETTSZ) 2014-es jelentése szerint.

 

Az ETTSZ felmérése rámutatott, hogy a mérgezések anyagcsoportok szerinti megoszlása tekintetében a legtöbb kategóriában (gyógyszerek, ipari és háztartási szerek, növényvédő szerek, egyéb anyagok) kiemelkedő esetszámmal van jelen az 1-4 éves korcsoport. Tavaly a növényi mérgezések 2/3-át (67,16%, 180 eset) is ebből a korosztályból regisztrálták. A rágcsálóirtó szerekkel történő mérgezések 2/3-a véletlen mérgezés volt, viszont ezeknek a baleseteknek a 77,61%-át az 1- 4 éves korosztály szenvedte el.

 

„Munkánk során gyakran találkozunk mérgezéses esetekkel, amelyek egyik fő oka az egészségre ártalmas, veszélyes anyagok helytelen kezelése, tárolása – mondta Fási Géza, a Poszeidón Speciális Mentőszolgálat vezetője. „Célunk, hogy kiadványainkkal segítsük a háztartási gyermekbalesetek megelőzését, amelyhez az Epsonnal kötött együttműködésünk nyújt segítséget. A kinyomtatott brosúrák különösen fontosak, hiszen legegyszerűbben így tudjuk tájékoztatni a rendelőkben és a védőnői szolgálaton keresztül a szülőket.”

 

A Poszeidón Speciális Mentőszolgálat több ezer példányban juttatja el a tájékoztatókat a Pest megyei háziorvosi rendelőkbe, gyermekkórházakba és védőnői szolgálatokhoz október és november folyamán. Az Epson a brosúrák kivitelezésében és sokszorosításában vállalt szerepet új külső tintatartályos készülékeivel.

 

„Az Epson felelős vállalatként technológiai megoldásaival segíti a helyi közösségeket céljaik elérésében és támogatja a Poszeidón Speciális Mentőszolgálat törekvését, hogy tájékoztató kiadványaikat minél nagyobb számban tudják terjeszteni és így csökkenhessen az otthoni gyermekbalesetek száma” – mondta Fábián Miklós az Epson Magyarország kereskedelmi igazgatója.

www.bellacafe.hu

fotó: www.ladies.androgeek.hu

Galéria